Se tvoje počutje spreminja po vremenu? Preberi, kaj to v resnici pomeni za tvoje zdravje

Ja, vremenska občutljivost obstaja, in nakazuje na eno pomembno stvar.

Se tvoje počutje spreminja po vremenu? Preberi, kaj to v resnici pomeni za tvoje zdravje (foto: Profimedia) Profimedia
6. 2. 2021

V prihodnjih dneh nas čaka nekoliko nestanovitno vreme z vetrom, oblačnostjo in dežnimi kapljami, kar lahko vpliva na počutje mnogih. Na večino vremenskih dejavnikov se sicer nezavedno prilagodimo, ko pa nam to ne uspe najbolje, nastopijo težave.

Si ena izmed tistih, ki napoved že pozna in jo stalno spremlja, saj je od nje odvisno tvoje počutje in nekako kreira tvoje prihodnje dni? Ali pa si morda ta, ki svojega počutja ne pripisuje vremenu in potemtakem sploh ne verjame v vremensko občutljivost? 

No, verjameš ali ne, vremenska občutljivost definitivno obstaja, občutila pa naj bi jo približno polovica ljudi. Bolj prizadete naj bi bile ženske, ki imajo zelo občutljiv krvni obtok.

TO je razlog, da tvoja sveže oprana oblačila NE dišijo (napaka, ki jo verjetno počneš)

Na počutje lahko vplivajo številni vremenski dejavniki, kot je temperatura, onesnaževanje v zraku, sončno sevanje, cvetni prah, vlaga in podobno.

Pomembno je predvsem, v kolikšni meri si na take vplive občutljiva, to pa naj bi bilo odvisno predvsem od telesne pripravljenosti, zdravja in starosti.

Vremenska občutljivost navadno povzroča glavobole, napade vrtoglavice, pomanjkanje koncentracije, brezvoljnost, vzkipljivost, utrujenost, lokalne bolečine in/ali motnje v spanju. 

Običajno velja, da smo kot otroci bolj občutljivi na vremenske spremembe, kar se izraža predvsem v nemiru. Nato sledi obdobje manjšega vpliva, po 40. letu pa se občutljivost spet povečuje. Enako velja v primeru (kronične) bolezni in ob večjem stresu. In ja, tudi tvoja shujševalna dieta je stres za telo!

Če si ena izmed občutljivejših, imamo zate nekaj nasvetov:

Nizek pritisk

Upad temperatur in hladna fronta lahko povzroči mnogo težav, od razdražljivosti, slabega spanca in glavobola, do težav s srcem, astmo in bronhitis. Pri tem je nasvet enostaven: vsaj dvakrat tedensko si privošči polurni sprehod v naravi, saj bo to povečalo prilagodljivost tvojega krvnega obtoka in presnove.

Briješ sramne dlake? Strokovnjaki razkrivajo, zakaj tega nikar ne počni

Potrtost lahko ublažiš z baldrijanom in šentjanževko, glavobol pa z metinim oljem. Priporočljivo je tudi izmenično prhanje s toplo in mrzlo vodo, s čemer lahko izuriš svoje telo za prilagajanje vremenskim razmeram.

Visok pritisk

Če se bliža topla fronta, to pogosto občutimo kot glavobol, predvsem tisti z migreno in nizkim pritiskom. Ob tem si lahko pomagaš z uravnoteženo prehrano, spiti pa moraš še več tekočine, kot običajno (najmanj dva litra dnevno).

Strele in grmenje

Študije so pokazale, da naši možgani ob prihajajoči se nevihti spremenijo svojo aktivnost – pride celo do majhne razelektritve v možganih, ki dražijo živce. Posledice so motnje spanja in koncentracije, prav tako pa se poveča nevarnost nesreč. Pomagaš si lahko z eteričnim oljem melise.

Topli in suhi vetrovi

Predvsem v bližini Alp te poskrbijo za bolečine sklepov, glave in brazgotin. Pri tem lahko svoje telo utrdiš s knajpanjem, t. j. posebna oblika zdravljenja z vodo, ki naredi tvoje telo manj občutljivo za vremenske spremembe.

Za vse vremenske vplive pa je dobro, da si čim več na prostem, ne glede na vremenske razmere. Nauči se uživati v dežju, vetru, megli in snegu, namesto, da se skrivaš notri, saj tako samo še dodatno krepiš svojo vremensko občutljivost. Pri tem je dobro tudi, da si zunaj telesno dejavna, in sicer najmanj pol ure na dan, saj si boš z gibanjem v različnih vremenskih razmerah utrdila telo in duha, zaradi česar boš odpornejša na slabe vremenske vplive.

Več kot priporočljivo pa je seveda izogibanje stresu – privošči si počitek, sprostitev in dovolj spanca, zlasti v času vremenskih sprememb pa upočasni svoj življenjski ritem. V navado naj ti pride tudi spremljanje bionapovedi, ki jo lahko najdeš na spletni strani meteo.arso.gov.si in običajno vsebuje tudi koristne nasvete. Preveri, kakšna je biovremenska napoved za danes in jutri TUKAJ.

Fotografije: Profimedia