Se meriš s tehtnico, ogledalom ali luknjo na pasu?

Boš svojo težo res obvladala, če se boš vsak dan tehtala, ali ti bo tehtnica le napovedala, kako srečen bo tvoj dan (odvisno od številke, ki jo bo pokazala)? Kaj je za tvojo postavo, tvoje zdravje in počutje najbolje, sta nam povedali dve strokovnjakinji, dve naši bralki pa sta nam zaupali, koliko besede ima tehtnica pri njima.

Se meriš s tehtnico, ogledalom ali luknjo na pasu? (foto: Getty images, osebni arhiv) Getty images, osebni arhiv
30. 6. 2014

nastjaNastja, 21 let

"Svojo težo nadzorujem z rednim gibanjem (petkrat na teden). Tehtam se večinoma samo enkrat na mesec na treningu, ko imamo organizirano diagnostično testiranje, svoje pa mi povedo tudi kavbojke – ko postanejo malo tesne, vem, da sem začela pretiravati, in tako začnem bolj paziti na prehrano."

saraSara, 18 let

"Svoje telo sprem­ljam z najljubšimi hlačami. To metodo imam raje od tehtanja, ker sem tako manj pod stresom. Če hlač ne morem več zapeti ali pa jih sploh ne morem obleči, vem, da moram začeti več migati. Stehtam se dvakrat na leto. S številko kilogramov se nočem po nepotrebnem obremenjevati, pomembno je le, da se dobro počutim v svoji koži."

Z zdravo pametjo

klavdija ferčakDr. Klaudija Ferčak, zakonska in družinska terapevtka (www.stik.si)

Če tehtanje dojemaš kot informacijo o svojem telesu, da laže skrbiš in paziš na telo, je tehtanje na mestu. Če pa ti že misel na tehtanje povzroča nemir in tesnobo, rezultati na tehtnici pa stres, pogosto tehtanje ni na mestu. Ker:

1. Frustracije in stres ne delujejo ugodno na naše telo, saj se zaradi njih spremeni delovanje nevroendokrinalnega sistema. V stresnih situacijah se sprostijo različni hormoni; nekateri od njih naprej zmanjšajo apetit, potem pa ga povečajo.

2. Pogosto se zgodi, da v takšnih situacijah naše počutje čez dan, mnenje o sebi, mnenje o svojem telesu določajo številke na tehtnici. In to ni prav.

3. Vsakodnevno tehtanje ne daje resničnih informacij glede izgube oziroma pridobivanja teže – raven hidracije telesa se namreč iz dneva v dan spreminja. Zato je bolj kot vsakodnevno primerno tedensko ali mesečno tehtanje.

Skrb za zdravo življenje naj ne bo to, kakšno številko pokaže tehtnica, ampak skrb za telo (prehrano, zadosti tekočine, urejen ritem spanja), skrb za čustva (zmanjšanje stresa, razvijanje samopodobe) in skrb za to, da si vzameš prosti čas in uživaš z bližnjimi.

Ko hujšaš

tajča pavčekTajča Pavček, osebna trenerka in strokovnjakinja za zdravo življenje in prehranjevanje (www.ekolife.si)

Redno tehtanje je dober način, kako lahko takoj ukrepaš, če začne tehtnica kazati preveč. Temu bi rekla bolj preventivno tehtanje. Tehtanje pri hujšanju pa je lahko zelo varljivo, saj predvsem diete, ki obljub­ljajo denimo izgubo štirih kilogramov v enem tednu, povzročijo predvsem izgubo vode, ki pa je za telo zelo pomembna, in izgubljene kilograme, ko preidemo nazaj na nezdrav življenjski slog, spet pridobimo.

Torej manjša številka na tehtnici ne pomeni maščobe, ki jo želiš izgubiti. Edino zdravo hujšanje je sprememba življenjskega sloga in takrat je najbolje, da se tehtaš enkrat ali dvakrat na teden zjutraj, gola na tešče. Če želiš, se lahko tehtaš vsak dan, vendar ne smeš izgubiti volje, če se stanje na tehtnici tudi več dni ne spremeni. Najbolj zdravo in dolgotrajno hujšanje je, če tedensko izgubiš od 0,5 do 1 kilograma.

Statistika o tehtnici

  • 21 % vas tehtnico vidi kot sovražnico.
  • 0,5 kg je povprečna teža, ki jo ženske, stare od 25 do 35 let, pridobijo vsako leto.
  • 8. januarja se stehta največ žensk, da ugotovijo, koliko grehov so si nakopale čez praznike.
  • 5–8 kg več teže izgubijo tisti, ki se tehtajo med hujšanjem, v primerjavi s tistimi, ki se ne.
  • 2 % se v povprečju vsako desetletje zmanjša tvoja presnova po 20. letu.
  • 18,5 do 24,9 je zdrav indeks telesne teže.
  • 75 % oseb, ki aktivno hujšajo, se tehta enkrat na teden.

Pripravila: Petra Arula