Samopregledovanje dojk in mod

Prvi teden v marcu velja za teden boja proti raku in ker je rak zahrbtna bolezen, moraš biti na kakršne koli spremembe na svojem telesu pozorna. Ravno zato že danes predstavljamo samopregledovanje zate in za tvojega fanta.

29. 2. 2008

Samopregledovanje dojk

Ker si ti prva, ki na svojih dojkah lahko opaziš spremembe, je pomembno, da vsak mesec narediš samopregled dojk – in to na pravilen način.

Kdaj začeti s samopregledovanjem?

Če si dopolnila 20 let, je skrajni čas, da se zavzameš za redne samopreglede.

Kako pogosto naj pregledam dojke in kdaj?

Vsak mesec, kakšen dan po koncu menstruacije, kajti dojke so takrat najmanj občutljive. Predlagamo ti deseti dan od prvega dne menstruacije.

Kako naj pregledam dojke?

Samopregled lahko opraviš v treh položajih – pred ogledalom, med prhanjem ali leže na postelji. Pomembno je, da med pregledovanjem dojke s prsti nežno drsiš po površini, nikakor pa ne smeš grobo pritiskati na mehko tkivo.

Roke spusti ob telo in si v ogledalu oglej obe dojki – pozorna bodi na kožo in obliko bradavic. Zdaj dvigni roki nad glavo in še enkrat pozorno preglej, če opaziš kakšno nenavadno spremembo. Iztegni eno roko (če pregleduješ dojki leže – pod ramo na strani dojke podloži zvito brisačo) in s prsti pretipaj celoten notranji del prsi od prsnice proti bradavici. Roko daj v bok in pretipaj zgornji zunanji del dojke od pazduhe proti bradavici – na tem predelu se rak pojavlja najpogosteje, zato ga dobro preglej. Nato pretipaj še zunanji spodnji del dojke, na koncu pazdušno kotanjo in postopek pregleda ponovi še na drugi dojki.

Znaki za alarm: Če na prvi pogled opaziš, da je bradavica ugreznjena oziroma obrnjena navznoter, če se pojavi izcedek iz nje, če je koža na predelu dojke pomarančasta, rdeča ali otekla in če med tipanjem dojke začutiš neboleč vozlič ali zatrdlino, ki se razlikuje od drugega tkiva, se takoj odpravi k svojemu zdravniku!

Še nekaj za tvojega fanta

Pri mladih moških, starih med 20 in 35 let, je rak na modih najpogostejša oblika raka. Ker pa je bolezen mogoče odkriti zelo zgodaj, fantu predlagaj samopregledovanje in mu pod nos pomoli ta del novice …

Kdaj začeti s samopregledovanjem?

Če si že polnoleten, bodi odgovoren do sebe in svojega telesa in redno samopregleduj moda.

Kako pogosto naj pregledam moda in kdaj?

Enkrat na mesec, dan samopregleda lahko določiš sam. Predlagamo ti, da pregled opraviš po prhanju ali med kopanjem.

Kako naj pregledam moda?

Pri pregledu mod uporabi obe roki in vsako modo posebej previdno otipaj s palcem, kazalcem in sredincem.

Primi mošnjo v dlan, tako da so prsti prosti. Najprej s prsti pretipaj nadmodek, to je mehko tkivo nad modi. Poišči semenovod, pod prsti moraš začutiti trdo gladko cevko, ki iz nadmodka poteka v sečnico. Nato preglej še samo modo, ki mora biti brez oteklin ali zatrdlin, nanje bodi pozoren na sprednji strani.

Znaki za alarm: Če otipaš vozličast predel, zatrdlino, oteklino, če opaziš nenadno povečanje ali zmanjšanje moda, če moda iznenada postanejo zelo občutljiva, nujno obišči svojega zdravnika!

In še predlog za spodbudo: samopregledovanja se lahko lotita skupaj!