Samo to, kar si že vedela: Seks je zdrav!

Si vedela, da redni seks lahko dvigne raven protiteles, ki se borijo s prehladi in gripo?

19. 4. 2011

Dr. Eric Braverman je v svoji knjigi Younger (Sexier) You opozoril na kar nekaj zanimivih študij, med drugim tudi študijo, narejeno na univerzi v Belfastu, ki je pokazala, da zmanjšamo možnost srčne kapi, pri moških celo za 50 odstotkov, če se ljubimo vsaj trikrat na teden.

Med koristmi za zdravje ameriški zdravnik našteva krepitev mišic in kosti, zdrav seksualni nagon pa pomaga tudi koži pri proizvodnji vitamina D.

Seks vpliva tudi na proizvodnjo 'ljubezenskega' hormona oksitocina, ki pomaga možganom in spominu.

Pred kratkim so znanstveniki tudi dognali, da bi redna spolna aktivnost starejše moška lahko obvarovala pred rakom na prostati.

In to še ni vse ...

Pravijo, da z rednim seksom zmanjšujemo tudi tveganje za različna vnetja, saj se kar za 20 odstotkov poveča število celic, ki se borijo proti različnim zoprnim okužbam.

In če pomislimo na to, da je seks pravzaprav tudi nadvse prijetno početje, res ne vemo, kaj še čakaš ...

Saj bi, pa ...

... ti ni do tega?

Braverman meni, da so za pomanjkanje želje po seksu med drugim krivi biološko staranje oseb in bolezni, kot so srčne bolezni, slabo delovanje ledvic, v veliko primerih pa je krivec za nizek libido lahko še diabetes, ki ubija občutljive živce. Tudi antidepresivi in tablete za zniževanje krvnega tlaka slabo vplivajo na seksualno slo. Pri ženskah se želja po seksu zmanjša tudi med menopavzo, pri moških med tako imenovano andropavzo.

Zdrave seksualne funkcije pa so povezane tudi z načinom, kako naši možgani reagirajo na sporočila, ki jih dobivajo iz telesa. Ko je delovanje naših možganov na vrhuncu, je raven kemikalij, ki se ustvarjajo, stabilna. Zmanjšana želja po seksu je lahko prvo znamenje, da obstaja težava z enim od glavnih živčnih prenašalcev (nevrotransmitorji):

Če je katerikoli kakorkoli poškodovan, se pojavijo seksualne težave.

Način življenja

Velikokrat se neravnovesje pojavi zaradi bolezni ali staranja.

Glede na to, kaj ti manjka v organizmu (točneje: možganih), obstaja posebna dieta, med katero morate jemati tudi predpisana prehranska dopolnila.

V takšnih primerih se prepišejo tako imenovani bioidentični hormoni, ki imajo enako sestavo kot hormoni, ki jih proizvaja naš organizem.

Nekaj o možnih dietah za krepitev libida smo že, o nekaterih pa boš v tej rubriki še brala.