Sadni jogurti več obljubljajo kot dajejo

Lična embalaža sadnih jogurtov obljublja sadje, pogled na podatke na embalaži pa pokaže drugačno sliko. Verjetno nihče ne bi pomislil, da je lahko v lončku jagodnega jogurta manj kot ena jagoda – a da je to res, so pokazali izračuni ZPS.

16. 1. 2014

Pri 26 sadnih jogurtih, ki so jih pregledali, so bili pozorni tudi na količino sladkorja ter druge sestavine, zaradi katerih je jogurt v ustih bogat in sadno aromatičnega okusa. Primerjave sadnih z navadnimi jogurti pa govorijo v prid slednjim. Tako glede vsebnosti sladkorja kot glede aditivov kot so barvila, sredstva za zgostitev, konzervansov in arom.

V jogurtih od 3 do 7 kock sladkorja

Sadni jogurti vsebujejo občutno več sladkorja kot navadni.

V prejšnji številki revije VIP si lahko prebrala, da navadni jogurti vsebujejo od 3 do 5 gramov sladkorja (oziroma laktoze iz mleka) v 100 gramih. Tej številki se je najbolj približal eden izmed jagodnih jogurtov, namenjen otrokom, ki je po podatkih z označbe vseboval 8,6 grama sladkorja/100 g, preostali vzorci pa so vsebovali od 10 do 14 gramov sladkorja v 100 gramih.

»Na prehranskem semaforju bi vsem sadnim jogurtom zasvetila oranžna luč,« je izpostavila dr. Tanja Pajk Žontar in dodala:

»Glede na to, da običajno pojemo vsebino celega lončka jogurta naenkrat in ker so embalažne enote večje od 100 gramov (150 - 250 g), s sadnim jogurtom zaužijemo tudi primerno večjo količino sladkorja - od 15,9 do 35,5 grama sladkorja, kar pomeni približno 3 do 7 kock sladkorja. To pomeni, da bi ob upoštevanju dnevne energijske potrebe 1.500 kcal, ki (poenostavljeno) velja za otroke, pa tudi za odrasle, ki telesno niso dejavni, s sadnim jogurtom, ki vsebuje več sladkorja, zaužili kar polovico ali celo več »še varne« dnevne količine sladkorja.«

V 180 g lončku lahko ena sama manjša jagoda!

Na podlagi embalaže potrošniki marsikje upravičeno pričakujejo, da delež jagod ni ravno skromen. Kot pa so  ugotovili na ZPS, iz označbe pogosto ni mogoče enostavno razbrati informacije, koliko sadja pravzaprav je v izdelku.

»Količina sadja je pri nekaterih izdelkih označena kot odstotek sadja, pri nekaterih pa kot odstotek sadnega pripravka. V sadnem pripravku pa ni zgolj sadje, ampak so tudi druge sestavine, kot na primer sladkor, modificirani škrob, arome, barvila, zgoščen sadni sok .... In če je na označbi podrobno navedena sestava sadnega pripravka, tudi podatek o odstotku sadja v sadnem pripravku, ga lahko potrošniki tudi sami izračunajo,« poudarja dr. Pajk Žontarjeva in svetuje, da to tudi naredijo,

»Kot primer naj navedemo vzorec, ki ima na označbi zapisano, da vsebuje 15 % sadnega pripravka. Podrobnejši pogled razkrije, da je delež sadja v pripravku 35 %. S preprostim izračunom lahko ugotovimo, da jogurt pravzaprav vsebuje le 5,25 % sadja. In če še malo računamo, ugotovimo, da 5,25-odstotni sadni delež v 180-gramskem lončku jagodnega jogurta pomeni nekaj manj kot 10 gramov jagod ali eno samo manjšo jagodo.«

Konzervansi, barvila, arome ...

Sadni jogurti lahko vsebujejo aditive in arome.

»Priznati je treba, da jogurtom dodajajo aditive tudi zaradi vse zahtevnejših potrošnikov. Ti nočejo več kupovati sadnih jogurtov z milejšimi okusi, svetlih, zamolklih barv, jogurtov, na katerih se izloča sirotka, jogurtov, ki izrazito ne dišijo po svežem sadju, pa tudi ne tistih, ki v ustih ne dajejo »polnega«, kremasto-mazavega občutka. Pripisati vso krivdo za »dodatke« v sadnih jogurtih zgolj proizvajalcem, češ, »kaj vse nam ponujajo«, torej v tem primeru ni korektno,« meni dr. Pajk Žontarjeva. Sadni jogurti pa vsebujejo tudi sredstva za zgostitev in modificirani škrob, trije izmed vzorcev so vsebovali tudi konzervanse.

Pripravi si raje svoj sadni jogurt

Navadnemu jogurtu dodaj na koščke narezano sadje.

Ker sadje že samo po sebi vsebuje sladkor, dodatnega sladkorja ni potrebno dodati. Če si bolj sladkosneda, dodaj žličko medu, džema ali sadnega sirupa.

Rezultate testiranja navadnih tekočih jogurtov, kjer so na vrhu vzorci trgovskih znamk, kot rezultate tržnega pregleda sadnih jogurtov z okusom jagode in gozdnih sadežev, najdeš na www.zps.si in v reviji VIP.

Na portalu veskajjes.si preverite, kakšna luč na prehranskem semaforju bi zasvetila jogurtu, po katerem vi najpogosteje posežete.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri