Zobozdravniki razkrivajo TOP trik, kako se znebiti ustnega zadaha (ZA VEDNO!)

Resnično - te rešitve so ge-ni-al-ne. Genialne!

Zobozdravniki razkrivajo TOP trik, kako se znebiti ustnega zadaha (ZA VEDNO!) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 2. 2021 | Promocijsko sporočilo

Okej, najprej vse skupaj svoje predsodke pustimo v drugih zavihkih spletnega brskalnika in priznajmo, da nam je že vsem kdaj smrdelo iz ust.

Morda je bila kriva hrana ali pa samo dejstvo, da je jutro. Slab zadah se zgodi. Žal je tudi enkrat preveč.

3 zobozdravnice so z nami delile nasvete, kako preprečiti ta izjemno neprijeten slučaj, če si v družbi. In če nisi? Ne bodi packa in beri dalje.

* Vsakodnevno umivanje (ščetkanje + nitkanje) zob, izogibanje kajenju in redni obiski pri zobozdravniku niso vključeni v seznam. 

1 Očisti si jezik

Na naših jezikih in globlje v ustih se nabirajo bakterije s slabimi nameni, ki med drugim povzročajo tudi slab zadah. Ko umivaš zobe, zato ščetkaj tudi jezik. Zobozdravniki za čiščenje priporočajo tudi posebno bakreno strgalo, a me verjamemo, da si lahko pomagaš tudi z navadno čisto žlico.

2 Poskrbi za hidracijo

Pij več vode. Si že sita tega večnega odgovora lepotnih strokovnjakov na vsako tvoje vprašanje? No, nekaj je vseeno na tem.

Dehidracija upočasnjuje proizvajanje sline, kar pa je slaba novica, saj se v slini nahajajo številne antibakterijske in antiglivične sestavine, ki pomagajo tvojemu zadahu.

👉 KVIZ: Veš, kakšen moški je PRAVI zate?

3 Splakuj usta z ustno vodico brez alkohola

V smeti lahko kar takoj vržeš vse ustne izdelke, ki vsebujejo alkohol. Če si jih uporabljala, so morda prav oni krivi za tvoj neprijeten zadah. Alkohol izsuši usta, kar spodbudi razvoj smrdljivih bakterij. Ni za kaj.

Če bi si želela sama pripraviti ustno vodico zmešaj žlico sode bikarbone s skodelico tople vode in nekaj kapljicami eteričnega olja peperminta. 

4 Jej jabolka (in drugo hrustljavo sadje)

Trda tekstura jabolk, zelene, korenja, ... lahko odstrani hrano, ki se ti je zataknila med zobe, z zob pa zlošči tudi slabe bakterije. S čim pa misliš, da so za zobe skrbeli ljudje pred izumom zobne krtačke?

5 Uživaj probiotično hrano

Povsem logično je, da je zadah neposredno povezan z zdravo prebavo. Probiotična in fermentirana hrana (npr. kimchi, jogurt, kefir,...) poveča število dobrih bakterij v želodcu in črevesju. Verjemi, poznalo se bo vse do ustne votline.

6 Žveči metine liste in peteršilj

Tebi se zdi smešno, a deluje. Če si na zmenku, lahko naročiš pijačo z metinimi listi in jih mimogrede požvečiš. Enako lahko narediš tudi s peteršiljem na krožniku. 

7  Izberi žvečilke brez sladkorja

Žvečenje stimulira produkcijo sline, ki, kot se spomniš iz točke 2, spira bakterije. Cosmo dekleta imamo na naših pisarniških mizicah vedno zavojček žvečilnih gumijev Orbit, ki skrbijo za svež zadah in široke nasmehe.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Orbit Slovenija (@orbitslovenija)

 Fotografije: Profimedia, Giphy