S tabletko je tveganje manjše

Po zadnjih raziskavah naj bi imelo jemanje kontracepcijskih tablet še en pozitiven stranski učinek. Zmanjševale naj bi tveganje rakavih obolenj.

26. 9. 2007

Ženske, ki so jemale kontracepcijske tabletke do osem let in manj, naj bi po eni zadnjih raziskav imelo manj možnosti, da zbolijo za rakom. Žal pa se pri tistih, ki kontracepcijo jemljejo po več kot osem let, rizik obolevanja spet znatno zviša.

Preventiven vpliv

Profesor univerze v Aberdeenu, Philip Hannaford, ki je vodil to raziskavo, je povedal: “Rezultati kažejo, da kontracepcijskih tablet ne moremo kriviti za porast rakavih obolenj pri ženskah, temveč bi jim morali, nasprotno, pripisovati celo pomenljiv preventiven učinek.”

Lahko si oddahnejo

Navkljub dobrih izsledkom študije, v kateri so od leta 1968 dalje bedeli nad zdravjem 46.000 žensk, od katerih jih je polovica jemala kontracepcijske tabletke, druga polovica pa ne, pa profesor ženskam vseeno ne bi kar pavšalno priporočal: “Gre le za to, da si tiste, ki tabletke tako in tako že jemljejo, končno lahko oddahnejo, saj se tveganje za rakavimi obolenji zaradi njihovega jemanja ni zvišuje.”

In še to: 26. september

Prvič kot svetovni dan kontracepcije

Razlogov za to, da potrebujemo dan ozaveščanja o kontracepciji, je več kot dovolj:

Po vsem svetu je nenačrtovano nosečih 80 milijonov žensk; 20 milijonov jih tvega splav in 68.000 od teh jih bo zaradi njega umrlo.1 To je veliki problem v razvitih in razvijajočih se državah. Ocenjujejo, da je v razvitih državah od 28 milijonov nosečnosti na leto 49 % nenačrtovanih in 36 % se jih konča s splavom.

Kampanje potekajo tudi po Sloveniji

V okviru svetovnega dneva kontracepcije se bo aktivnostim, ki potekajo po vsem svetu, med 15. septembrom in 25. oktobrom, pridružila tudi družba Bayer Schering Pharma v Sloveniji.

V bližini šol bodo s pomočjo velikih plakatov opozarjali na preveliko število neželenih zanositev, s plakati po šolah po Sloveniji pa na dejstvo, da naj mladi uživajo v svojem življenju, preden si ustvarijo družino, zato naj odgovorno načrtujejo rojstvo otrok. Sporočila svetovnega dneva kontracepcije pa nosijo tudi avtobusi mestnega prometa v več slovenskih mestih.