S tabletko do višjega IQ-ja

V ZDA se krešejo mnenja okoli nove generacije zdravil, ki naj bi ljudem pomagale postati bolj inteligentni.

16. 4. 2007

Ministrstvo za zdravje je zaprosilo Akademijo za medicinske znanosti, da pod drobnogled vzame t.i. 'pametne droge', ki so se v nekaj zadnjih letih že močno razširile širom Amerike.

Eno takšnih zdravil je tudi Modafinil, zdravilo za narkolepsijo. Tega zdravila danes namreč ne jemljejo le ljudje, ki zaradi narkolepsije 'padajo' v nenaden in neprostovoljen spanec, temveč tudi številni študentje in ambiciozni poslovneži.

Dramatični učinki zdravila

Dr. Danielle Turner, član oddelka za klinično nevrološke študije na Univerzi v Cambridgeu, ki je omenjeno zdravilo testiral na 60 zdravih prostovoljcih, je ugotovil, da jih je zdravilo res uspešno zadržalo v stanju budnosti, a tudi, da so bili učinki zdravila na njihove možgane še veliko dramatičnejši.

"Testirali smo jih dve uri potem, ko so zaužili eno samo tabletko Modafinila in opazili, da so se jim znatno povečale mentalne sposobnosti, še posebno, kadar so bili postavljeni pred zares težke naloge. Zdi se, kot da so bili sposobni dlje časa razmišljati in so bili pri tem celo veliko bolj natančni."

Eden od prostovoljcev v omenjeni študiji, Bjorn Stenger, je tako povedal: "Med testiranjem sem bil veliko bolj zbran, lažje sem se koncentriral na posamičen problem in zlahka sem si zapomnil še tako dolgo vrsto številk. Skratka, počutil sem se naravnost 'vsemogočnega'."

Pa vendar dilema …

Problem vsesplošne (zlo)rabe tega, pa tudi drugih zdravil s podobnim učinkom, danes le postaja dovolj pereč, da je ameriška vlada zaprosila za mnenje o morebitnih socialnih in zdravstvenih posledicah jemanja tega zdravila skupino ekspertov. Njihovo poročilo pričakujejo tekom tega leta.

Da je njihova skrb upravičena, potrjujejo tudi mnenja številnih zaskrbljenih mam. Ena od njih se je na primer vprašala: "Če bodo v bližnji prihodnosti na voljo 'pametne droge', ki jih bo mogoče vzeti tik pred pomembnim šolskim testom, meni pa ne bo prav, da bi jih jemal tudi moj otrok, ali ne bom s tem svojega otroka prikrajšala za prednost, ki jo bodo imeli otroci, ki bodo uživali 'pametne droge'?"

Nek poznavalec je ob tem razmišljal še dlje: "Kdo ve, kam vse to pelje? Morda bomo morali enkrat v ne tako daljni prihodnosti vsi po vrsti jemati takšne tabletke, da bomo lahko bolje in predvsem več ur delali kot doslej."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri