S sušilnikom nad krvosese

Pri natančno uravnavani temperaturi lahko topel zrak uniči lasne uši in tako nadomesti zamudne postopke in uporabo kemije.

9. 3. 2010

Že ena sama polurna terapija z napravo ‘lousebuster’ je dovolj, da se znebimo mrčesa, ki povzroča neprijetno srbenje in vnetja.

Brez stranskih učinkov

Naprava, ki sta jo razvila Brad Goates in Dayle Clayton z utaške univerze, deluje podobno kot navaden sušilnik za lase.

Od običajnega sušilnika se razlikuje po močnejšem toku zraka, katerega temperatura ne presega 60 stopinj Celzija. Parazite namreč uniči natančno kontrolirana suhost zraka; 80 odstotkov uši in 98 odstotkov gnid takoj pogine, preostale parazite terapija sterilizira, kar pomeni, da ne morejo leči jajčec. Stranskih učinkov terapija s toplim zrakom nima.

Zaradi uši samo v ZDA otroci v šoli na leto manjkajo skupno od 12 do 24 milijonov dni.

Brez kemije

Do nedavnega so lasne uši uničevali z geli, pršili in šamponi, ki so vsebovali insekticide in mišične ali živčne strupe, na primer piretrum, permetrin ali celo lindan – sestavine, ki lahko škodijo tudi človeku. Ponavadi je bilo treba kakšno uro trajajočo terapijo ponoviti, saj je precej gnid postopek preživelo.

Zdravljenje z rastlinskimi olji, pri katerem se paraziti zadušijo, je manj strupeno, vendar bolj žilavega mrčesa takšna sredstva ne uničijo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri