S spreminjanjem navad do več energije v življenju

V prvem delu smo govorili o tem, da če želiš slediti hitremu tempu življenja, moraš najprej obvladati korake. Ker v nasprotnem primeru si le prizadevaš slediti ritmu, a se ob tem lahko zelo hitro izčrpaš in ti v trenutkih, ko najbolj potrebuješ, zmanjka energije, volje in moči, pa tudi vztrajnosti, potrpežljivosti in odločnosti. Takrat si brez notranje moči in zgleda, kot bi se nekako vdala in takrat nisi več ustvarjalka lastnega življenja.

S spreminjanjem navad do več energije v življenju (foto: profimedia) profimedia
16. 9. 2014

Rekli smo, da so koraki način, kako skrbeti zase in za svoje potrebe.

Poleg kisika, tvoje telo potrebuje še vodo, hrano, gibanje in počitek.

1. Voda – je za naše življenje zelo pomembna. Brez vode lahko preživimo le nekaj dni, medtem ko brez hrane lahko zdržimo dlje (nekaj tednov). V našem telesu je nekje med 50% in 60% vode in je sestavni del vseh naših celic.

Stalno kroži v telesu in opravlja pomembne funkcije: vzdržuje pravilno količino krvi, uravnava krvni tlak in telesno temperaturo, topi in odvaja strupe in je pomembna za zdravo prebavo. Vzdržuje prožnost in pravilno delovanje vseh organov, najbolj pa se dehidracija pozna na koži, ki je v tem primeru suha, nagubana, brez leska in z izpuščaji. Z leti človek izgublja količino vode v telesu.

Hiter test ali imaš dovolj vode v telesu: uščipni se v kožo na zgornji strani roke, povleci jo za sekundo ali dve in hitro spustite. Če se koža takoj vrne v prejšnje stanje, imaš dovolj vode v telesu, če pa potrebuje več sekund, si dehidrirani.

Ali piješ dovolj? Priporočajo, da spijemo nekje 1,5 litra vode na dan, da pijemo zeliščne čaje in naravne sokove, ob tem pa jejmo dovolj svežega sadja in zelenjave, ki vsebuje tudi naravni sok (na primer 1 večje jabolko vsebuje 1 dcl soka, šop zelene 2 dcl soka), kravje mleko pa nadomestimo z mlekom iz oreščkov in semen. Na tak način boš zagotovo zaužila dovolj tekočine. Ni pa dobro pretiravati s pitjem vode, saj pri določeni količini lahko s tem spiraš iz telesa pomembne minerale in rudnine.

2. Hrana – o zdravi prehrani je bilo že toliko napisanega in povedanega, pa vendar je še vedno ogromno bolezni in težav ravno zaradi nepravilne prehrane. Če strnemo osnovna pravila zdrave prehrane:

  • jej, ko si lačna (težava nastopi, ko čustveno lakoto skušamo potešiti s hrano, kar pomeni, da si ne dajemo tega, kar v resnici potrebujemo...na primer: žalost potešiš s čokolado in ne s tem, da bi se pogovorila s seboj – se vprašala, zakaj si žalostna in dovolila, da izjokaš žalost ali jo na kakšen drug način daš ven iz sebe. Če pa poješ košček ali dva čokolade, se bolje počutiš, vendar si le potlačila čustvo, ki bo slej ko prej ponovno prišlo na dan in tako potem padeš v začaran krog);
  • jej večkrat po malem (na primer pet manjših obrokov na dan in ne en velik obrok – na tak način ne boš le bolj zdrava, temveč tudi bolj učinkovita pri svojem delu oziroma študiju: če zjutraj preskočiš zajtrk, v službi ali na faksu pa na hitro poješ en sendvič in spiješ kavo, prvi obrok potem poješ šele popoldan, ko se vrneš domov, boš zagotovo pojedla več, sploh pa ti v tistem trenutku prestradanosti misel o zdravi prehrani še na pamet ne bo prišla. Nenazadnje je tak način prehranjevanja kar velik šok za naše telo – najprej dolgo nič, potem pa kaloričen in velik obrok za predelati in prebaviti);
  • jej uravnoteženo (tvoje telo potrebuje makrohranila: beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe ter mikrohranila: vitamine in minerale. Na prvem mestu so BELJAKOVINE, ki so gradniki tvojih celic in jih telo potrebuje za energijo. Najkvalitetnejši vir beljakovin so živalskega izvora (jajca, sirotka, meso, ribe in mlečni izdelki), sledijo beljakovine rastlinskega izvora (ajda, kvinoja, ovseni kosmiči, stročnice, oreščki in zelena zelenjava). OGLJIKOVI HIDRATI – sem sodijo poleg sladkorja tudi vsi škrobni izdelki, torej testenine, kruh in krompir, na kar pogosto pozabimo: 100g bele moke vsebuje enako kalorij kot 28 kosov sladkorja v kockah, to je 420 kcal. Če je ogljikovih hidratov v telesu preveč, se spremenijo v maščobno tkivo, če pa jih je premalo, telo začne kuriti maščobe in beljakovine, kar pa spet ni dobro, saj smo rekli, da so beljakovine gradniki naših celic. Zato previdno z uživanjem škrobnih izdelkov. MAŠČOBE tvoje telo ravno tako potrebuje, vendar govorimo o nenasičenih maščobah, ki jih najdemo v hladno stiskanih in biološko pridelanih rastlinskih oljih, avokadu in oreščkih. VITAMINE in MINERALE tvoje telo potrebuje za biokemijske procese in jih samo ne more proizvesti, zato je nujno, da jih uživaš – najbolje v obliki svežega in biološko pridelanega sadja in zelenjave);
  • uživaj sezonsko sadje in zelenjavo (v naravi je vse urejeno in vse ima svoj namen: pozimi lahko ješ kislo zelje, repo, krompir, ki te grejejo in dajejo pomembne vitamine in minerale, spomladi ti ponudi regrat, čemaž, motovilec, ki sčistijo tvoje telo po zimi in ga nahranijo z bogatim klorofilom za tvoje celice, poleti ti radodarno ponuja rdeče in oranžno sadje, ki je polno sadnega soka, da ne dehidriraš in je bogato z betakarotenom, ki te ščiti pred sončnimi žarki, jeseni pa lahko nabiraš kostanj in kuhaš bučne juhe, ki te pogrejejo v vetrovnih jesenskih dneh in pripravijo tvoje telo na mrzle in temnejše zimske dni).

Zavedaj se, da ne obstaja dieta oziroma način prehranjevanja, ki velja za pravilno ali napačno. Ali je neka dieta učinkovita ali ne, je odvisno od vsakega posameznika in njegovih potreb. Vsak od nas je unikat in vsak potrebuje nekaj drugega, da bo zdrav in vitalen. Najbolje je, če upoštevaš značilnosti svojega telesa (sestavo, presnovo, genetiko itd.) in način življenja (kakšno delo opravljaš, ali si športno aktivna ali ne itd.) ter na podlagi tega sestaviš svojo dieto oziroma način prehranjevanja, ki bo ustrezal prav tebi. Pobrskaj po različnih knjigah z zdravo prehrano in v vsaki najdi nekaj zase.

Naslednjič pa še o gibanju in počitku ...

Tinkara Filač, svetovalka za zdrave odnose, zdraviodnosi.blogspot.com