S pomladansko utrujenostjo je konec!

Svetloba nas prebuja iz zimskega spanja, spodbuja tvorjenje serotonina in dopamina ter čez dan zavira izločanje melatonina, zaradi katerega si zaspana. Gibanje na prostem poleg tega spodbudi krvni obtok.

S pomladansko utrujenostjo je konec! (foto: profimedia) profimedia
24. 5. 2014

Ravno svetloba dejansko vpliva na naše celotno telo, na naše najmanjše celice.

Ker sonce zjutraj vzide prej, naše telo izloča več serotonina, hormona, ki izboljšuje razpoloženje. Hkrati je zelo aktiven tudi hormon melatonin, ki pa je 'pristojen' za spanje.

Budnica se skratka dogaja sama po sebi, pri premagovanju lenobe pa naravi lahko z nekaj učinkovitimi ukrepi pomagaš tudi sama!

Kako se lahko hitro prebudiš!

Vonj po citrusih

Vonj po limoni zelo hitro poskrbi za novo energijo. Sveži vonj poveča sposobnost koncentracije za 50 odstotkov. Še boljše: iztisni pomarančo in limeto ter popij sok.

Masaža energijske točke

Tri prste pod popkom je energijska točka. Približno pet do deset minut s kazalcem pritiskaj nanjo.

Kisikova kopel

Za jutranjo utrujenost so pogosto krive tudi težave s krvnim obrokom in nizek krvni pritisk. Kaj pomaga? Odpri okna, naredi nekaj počepov in globoko vdihni zrak.

Prazne zaloge vitamina D

Sončne kopeli pomagajo polniti zaloge

S pomočjo žarkov UVB se na naši koži proizvaja vitamin D. Pozimi se nam zaloge tega vitamina nekoliko izpraznijo, saj v našem zemljepisnem pasu ni toliko sonca. To opaziš po manjši storilnosti in oslabljenem imunskem sistemu. Na sonce, torej! Od marca do oktobra bo glede na tip tvoje kože dovolj 5 do 25 minut sonca na obrazu in rokah na dan, da boš zaloge napolnila. Po tem času pa ne pozabi na zaščitno kremo.

Za boljši spanec

Prazne baterije? Pij mleko, prekrij si oči in ustavi smrčanje.

Kdor spi globoko, je bolj spočit. Prekrite oči in spuščene rolete poskrbijo za temo, dokler v spalnico zgodaj zjutraj ne posije sonce in spodbudi tvorjenja serotonina. Triptofan v obliki vročega mleka z medom je predstopnja spalnega hormona melatonina, ki poskrbi za dobro spanje. Smrčanje denimo moti globoko sproščanje v spanju. Namig: zvečer namesto piva raje pijte hmeljev čaj.

Preplitko dihanje

Zavestno dihanje s trebuhom vsako celico oskrbi s kisikom.

Mnogo žensk že od zgodnjega jutra samo še hiti, diha pa hitro in plitko. Tudi ti? Ustavi se, položi roke na trebuh in bodi pozorna na svoje dihanje. Si opazila, kako se je avtomatično spremenilo? Zdaj vdihneš in izdihneš globlje, kajne? Večkrat dnevno se spomni na to, se ustavi, petkrat globoko vdihni skozi usta, štej do tri in zadrži dih ter nato izdihni skozi nos.

Težave s presnovo

Hormonski kaos: ščitnica proizvaja premalo hormonov.

Če ščitnica ne deluje pravilno, se upočas­ni celotna presnova – posledica je stalna utrujenost. Tipični spremljevalni simptomi so še pobitost in nabiranje kilogramov na bokih – kljub pomanjkanju apetita. Opravi krvni test pri zdravniku. Če ti primanjkuje le malo joda, dvakrat tedensko jej ribe in jih soli z jodirano soljo.