S čokoladno meditacijo do takojšnjega občutka sreče

Zakaj ta preprosta vaja v trenutku čudežno poveča tvoj občutek sreče, ti bomo v celoti razkrili na koncu članka. Za začetek pa imej v mislih samo to, da vso, ampak res ČISTO VSO pozornost nameniš samo čokoladi, medtem ko jo ješ.

S čokoladno meditacijo do takojšnjega občutka sreče (foto: Profimedia) Profimedia
28. 4. 2015

Preden začneš, izberi čokolado – takšno, ki je nisi še nikoli poskusila, ali takšno, ki je že dolgo časa nisi jedla. Lahko je temna in aromatična, ekološka, takšna iz pravične trgovine ali pa poceni in cenena.

Opomba: Navodilo sicer pravi, da izberi tako, ki je ponavadi ne bi jedla ali jo ješ redko, toda zagotavljamo ti, da zadeva deluje tudi če izbereš svojo najljubšo (ali pač tisto, ki jo imaš ta trenutek pri roki).

Imaš čokolado?

Dobro, zdaj lahko začneš z meditacijo, tako da slediš tem 6 korakom ...

Opomba: Če v tem trenutku nimaš pri sebi čokolade, si shrani link do tega članka in ga ponovno odpri, ko boš imela pri sebi čokolado.

cokolada

1 korak

Odpri zavoj. Vdihni aromo. Naj te prevzame.

2 korak

Odlomi košček in ga poglej. Z očmi posrkaj videz čokolade, preuči vsako vdolbino in izboklino.

3 korak

Košček si daj v usta. Preveri, ali ga lahko zadržiš na jeziku, in pusti, da se ti stopi na njem, pri tem pa bodi pozorna na vsako težnjo, da bi ga polizala. Čokolada ima več kot tristo različnih okusov. Ugotovi, ali jih lahko razločiš vsaj nekaj.

4 korak

Če opaziš, da v mislih odtavaš, medtem ko to počneš, samo ugotovi, kam si odtavala, potem pa misli nežno pospremi nazaj v zdajšnji trenutek.

5 korak

Potem ko se je čokolada popolnoma stopila, jo zelo počasi in zavestno pogoltni. Naj ti počasi drsi po grlu.

6 korak

Vajo ponovi pri naslednjem koščku.

Kako se počutiš? Drugače kot po navadi? Je imela čokolada boljši okus, kot če bi jo samo v hipu zmazala, kot to storiš po navadi? Zagotovo se zdaj sprašuješ, kako je kaj takega sploh lahko mogoče?

Odgovor, draga bralka, se skriva v čuječnosti ...

S povečano čuječnostjo postopno umiriš um in povečaš naravno srečo in zadovoljstvo. Njeno bistvo je pozornost in zavedanje. Čisto zavedanje presega mišljenje.

Omogoča ti, da se oddaljiš od negativnega premišljevanja o tisoč in eni stvari, in da na svet znova pogledaš z odprtimi očmi, kajti šele takrat se bo v tvoje življenje spet prikradlo tiho zadovoljstvo.

Vaja čokoladna meditacija je del osemtedenskega programa čuječnosti, ki ga najdeš v knjigi Čuječnost: Kako najti mir v ponorelem svetu, avtorjev Marka Williamsa in Dannyja Penmana.

Vaje za povečanje čuječnosti zelo vplivajo na naše zdravje, dobro počutje in srečo, kot kažejo znanstveni in medicinski dokazi, ki so v tej knjigi predstavljeni zelo poljudno.Čuječnost

Knjiga izhaja iz kognitivne terapije, temelječe na čuječnosti. Terapijo pa priporoča celo britanski Nacionalni inštitut za zdravje in klinično odličnost, saj je dokazljivo enako učinkovita kot antidepresivi.

Še pomembneje pa je, da se odlično obnese tudi pri vseh drugih, ki niso depresivni, a si prizadevajo, da bi zadostili nenehnim zahtevam sodobnega sveta. Z vajami za povečanje čuječnosti lahko pretrgamo cikel strahu, napetosti, nesreče in izčrpanosti.

In čeprav se sliši lahko, je čuječnost vadba, ne zgolj ideja, je proces, ki se razvija in poglablja.

Čokoladno meditacija je le majhen košček omenjenega osemtedenskega programa, a dovolj zgovoren dokaz, kako lahko celo najmanjše stvari nenadoma postanejo spet privlačne.

Si predstavljaš, kako šele ti čuječnost lahko življenje spremeni na dolgi rok?

Napisala: Š. S.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri