Rožnata iniciativa za mamograf

Humanitarna akcija Za mamograf se začenja v oktobru, svetovnem mesecu boja proti raku dojke, ki je zaradi simbola, roza pentlje, poimenovan tudi 'rožnati oktober'.

7. 10. 2008

Iniciativa 'Za mamograf' se je odločila, da s humanitarno akcijo zbere sredstva za nakup sodobnega digitalnega aparata, vrednega 340.000 evrov.

V obalno - kraški zdravstveni regiji je namreč obolevnost za rakom dojke za 20 odstotkov višja od slovenskega povprečja. Splošna bolnišnica Izola, ki izvaja slikanje dojk za prebivalstvo te zdravstvene regije, premore le dotrajan in zastarel aparat.

Nujno potrebujejo nov aparat

V Sloveniji za rakom dojke letno zboli približno 1.100 žensk. V povprečju so to trije novi primeri na dan. V obalno-kraški regiji, kjer je obolevnost v zadnjih letih druga najvišja v Sloveniji, pa za rakom dojke letno zboli povprečno 80 žensk, kar je povprečno vsak četrti dan ena. Najpogosteje obolevajo ženske po 50. letu, pri moških je bolezen redka.

Možnost ozdravitve je pri zgodnjem odkritju raka dojke visoka. Ob pravočasnem odkritju obolenja je namreč več kot 90-odstotna. Kljub temu pa je prav rak dojke med obolenji najpogostejši vzrok smrti med Evropejkami in Slovenkami. V Evropi jih letno za rakom dojke umre povprečno 87.000, v Sloveniji pa 400. To je več kot ena Slovenka na dan.

Veliko lahko naredijo ženske same

"Največja težava je, da večina žensk k zdravniku pride, ko je bolezen že napredovala. Možnost ozdravitve se tako zmanjša tudi na manj kot 50 odstotkov," pravi dr. Janja Zver Skomina, vodja Ambulante za bolezni dojk v Splošni bolnišnici Izola in članica iniciative. Za zgodnje odkrivanje bolezni in uspešno zdravljenje lahko največ naredijo ženske same.

Vsaka ženska, starejša od 25 let, bi si morala izbrati dan v mesecu sredi menstrualnega ciklusa in si pregledati dojke. Zelo pomembno preventivno vlogo ima redno mamografsko slikanje, s katerim je možno bolezenske spremembe odkriti tudi nekaj let preden se bolezen razvije. V izolski bolnišnici imajo dotrajan analogni aparat za mamografsko slikanje. Nov, digitalni aparat stane 340.000 evrov, ki pa jih bolnica ne more zagotoviti sama.

Pomagajmo reševati življenja!

Od svetovnega dne boja proti raku dojke dalje bo iniciativa donatorska sredstva zbirala na posebnem kontu na bančnem računu Splošne bolnišnice Izola: TRR 01100-6030277118 s pripisom ZA MAMOGRAF, stanje na računu pa objavljala v Primorskih novicah.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri