“Rodila sem se z deformiranimi prsmi”

Prsi Sarah Mason so bile tako izmaličene, da jih je nenehno skrivala pod podloženimi modrčki. Pri 31-ih je ukrepala.

Sarahine dojke pred operacijo (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
16. 9. 2010

Takoj ko so mi prsi začele rasti, imela sem 11 let, sem vedela, da je nekaj narobe. Medtem ko so imele moje prijateljice okrogle in polne dojke, so bile moje drobne in povešene. Moja desna dojka, ki je bila komaj dovolj velika za modrček 80A, je bila večja od leve, obe pa sta bili brez vsakršnega volumna in prsni bradavici sta štrleli proti tlom.

“Najbrž se še razvijaš,” mi je govorila mama med nakupovanjem močno podloženih modrčkov, ki sem jih vztrajno nosila. Ker se s časom moje prsi niso spreminjale, sem ji vedno težje verjela. Še huje je bilo, da sem neskončno zavidala leto dni mlajši sestrici, ki je imela popolno košarico C.

Moje prsi se z odraščanjem niso napihnile kot po čarovniji. Zdravnik me je prepričeval, da z mano ni nič narobe, ampak nekaj je moralo biti: v dekliški slačilnici mi ni bila nobena niti malo podobna. Preoblačenja pred telovadbo me je bilo vedno groza.

Preoblekla sem se v sekundi, pri tem pa sem bila vedno obrnjena proti steni. Niti moje najbližje prijateljice me niso smele videti zgoraj brez. Mislile so, da mi je nerodno, ker moram nositi podložene modrčke. Še sanjalo se jim ni, da je bila velikost prsi še najmanjši problem.

V srednji šoli sem spoznala prijaznega fanta z imenom Jeremy. Ob njem sem se počutila lepa, a že sama misel na to, da bi mu pokazala svoje prsi, me je navdajala s tesnobo, hkrati pa sem bila preveč sramežljiva, da bi se z njim o tem odkrito pogovorila. Kadar sva se 'mečkala', so morale biti luči ugasnjene. Ko je poljubljal in božal moje prsi, sem trepetala in čakala, da se bo zgrožen umaknil. Ker se ni, sem domnevala, da je tako neizkušen, da ne ve, kako zelo izmaličena sem.

Leta v študentskem domu

Na faksu sem še naprej skrivala in sovražila svoje prsi. Vedno sem se preoblačila v kopalnici, da me sostanovalka ne bi videla. Medtem ko so moje prijateljice hodile ven in spoznavale fante, sem se jaz temu izognila tako, da sem se videvala samo z Jeremyjem. Takrat sem mislila, da sem zaljubljena, zato nisem hotela biti z nikomer drugim.

Dejstvo, da so se mi moje prsi gabile, je vplivalo na mojo celotno samopodobo. Imela sem deset kilogramov preveč in sem nosila samo ohlapna oblačila. Redkokdaj sem oblekla kopalke, saj je bilo težko najti dovolj podložene, da bi lahko prikrile čudno obliko mojih prsnih bradavic. Občasno sem oblekla obleko z globokim V-izrezom, a me je potem ves večer skrbelo, kako so videti moje prsi.

Ko sva se leta 2001 z Jeremyjem poročila, mu še vedno nisem dovolila, da bi me videl zgoraj brez na svetlobi. Enkrat sem omenila, da bi morala na operacijo, pa mi ni oporekal. Ampak dlje od tega ni prišlo. Domnevala sem, da si tega ne moreva privoščiti: Jeremy je študiral medicino, poleg tega sva takrat ravno kupila hišo. Delala sem nadure kot računovodkinja in pozabila na to zamisel.

Avgusta 2009, ko sem bila stara 31 let, je bilo mojega zakona konec. Ko se je Jeremy odselil, sem vso svojo bolečino usmerila v telovadbo. Izgubila sem 7 kilogramov, v septembru 2009, ko sem vložila zahtevek za ločitev, pa sem se znebila še odvečnih treh. Počutila sem se močnejšo in bolj navdano z optimizmom kot kdajkoli prej. Kljub temu me je nekaj še vedno zelo obremenjevalo: moje prsi. Vedela sem, da bom lahko srečno živela naprej samo, če si jih bom dala operirati.

Ekstremna preobrazba

Dogovorila sem se za konzultacije s kozmetičnim kirurgom. Bil je prvi zdravnik, ki je potrdil, da je dejansko nekaj narobe. Imela sem tubularne dojke, prirojeno napako, zaradi katere se moje mlečne žleze niso pravilno razvile. Rekel je, da bi imela po preoblikovanju prsnega tkiva in bradavic ter vstavitvi implantatov lahko normalne prsi.

Polna pričakovanj sem vplačala šest tisoč dolarjev in se naročila na operacijo. Družina in prijatelji so bili nad mojo odločitvijo večinoma navdušeni. Ko mi je ena od prijateljic rekla: “Ampak Bog te je naredil takšno!” sem jo utišala z odgovorom, da je Bog ustvaril tudi plastične kirurge.

Operacija je skupaj z vstavitvijo implantatov velikosti D trajala nekaj ur. Ko sem prišla domov, sem bila še omamljena od tablet proti bolečinam in povita, a sem kljub temu lahko videla, da imam prvič v življenju dekolte.

Naslednje jutro so mi pri pregledu odstranili povoje in jaz sem ostala brez besed. Bile so popolno okrogle, moje bradavice so bile krajše in privzdignjene, areole pa manjše. Bila sem vzhičena. Videti je bilo veliko boljše kot samo normalno.

Zaljubljena v svoj nov videz

Šest tednov po operaciji sem bila že v telovadnici, oblečena v seksi oprijeto telovadno opremo. Namesto da bi se izogibala pogledom v ogledalo, kar nisem mogla odmakniti oči s svojega odseva, navdušena nad tem, da sem to res jaz.

Ponos, ki mi ga je prineslo moje novo telo, je bil nepopisen. Preširoke majice sem dala prekrojiti in si kupila kup topov brez rokavov (to sem si zaslužila, saj se v njih nikoli prej nisem počutila sproščeno). Nakupovanje kopalk je bila včasih zame nočna mora, zdaj pa v tem uživam. Ko smo se letos s prijateljicami dogovarjale za dopust, sem prvič predlagala, da gremo na morje, medtem ko sem prej vedno iskala smeri, kjer bi se lahko skrila pod prevelikimi oblačili.

Kar se tiče ljubezni, sem prvič v svojem odraslem življenju samska in privlačim več moških, kot sem si kdajkoli predstavljala, da jih bom. Nikoli ne bom pozabila, kako je bilo, ko sem se prvič po operaciji slekla vpričo moškega: ko sem snela svoj nedrček, se mu je kar nasmejalo. Počutila sem se tako zaželeno. In ko je prišel čas za seks, sem bila čisto preveč zaposlena z uživanjem, da bi pomislila na to, ali so luči še prižgane.

Še več redkih pojavov, povezanih s prsmi

Tubularne dojke niso edina bolezen, ki lahko resno spremeni ženske prsi.

  • Več bradavic: nekateri ljudje se rodijo z odvečnimi bradavicami. Lahko se pojavijo kjerkoli na prsih ali trebuhu in običajno niso funkcionalne.
  • Tretja dojka: pri ženski se lahko na tej dodatni okroglini pojavi tudi areola z bradavico.
  • Ekstremna neenakost: ena dojka je vsaj za košarico večja od druge.
  • Pospešena rast: pretirana občutljivost za hormone pri nekaterih dekletih v puberteti povzroči rast dojk do košarice D ali več.

Vir: Angelo Cuzalina, predsednik ameriške Akademije za kozmetično kirurgijo in kozmetični kirurg v tulsi.

Priredila: Živa Lečnik