Ribje olje varuje pred psihozami

Že ena sama, dnevna kapsula ribjega olja naj bi genetsko nagnjene k obolevanju za duševnimi boleznimi učinkovito varovala pred psihotičnimi izbruhi, kažejo zadnje raziskave.

2. 2. 2010

Ribje olje se je izkazalo kot nadvse učinkovito zdravilo, saj je v enem od štirih primerov preprečila izbruh tudi tako hudih psihotičnih stanj, kot je shizofrenija.

In medtem ko so antipsihotiki nadvse potentni in imajo številne znane, tudi resne stranske učinke, zaradi katerih jih nekateri ljudje nočejo jemati, pa prehranski dodatki iz ribjega nimajo nobenih znanih neželjenih stranskih učinkov in jih je nadvse enostavno uživati, še pravijo znanstveniki.

Tri mesece testiranj in leto opazovanj

Mednaroden tim raziskovalcev iz Avstrije, Avstralije in Švice je testiralo dodatek iz ribjega olja na 81tih posameznikih, ki so bili glede na družinsko anamnezo močno ogrožena skupina (pri nekaterih od njih so se že začeli kazati tudi prvi simptomi razvijajoče se psihoze).

Za potrebe testiranja so jih razdelili v dve skupine, od katerih je prva skupina - dvanajst tednov zapored - dnevno jemala 1,2 gramske kapsule bogate z omega 3 maščobnimi kislinami, druga skupina pa je v tem času uživala navaden placebo.

Dr. Paul Amminger in njegovi sodelavci so nato spremljali testirance še celo leto, da bi videli, koliko jih bo v tem času zbolelo za duševno boleznijo. Izkazalo se je, da sta v skupini, ki je uživala ribje olje, psihotične simptome razvila dva posemeznika, medtem ko jih v kontrolni skupini, ki je uživala le placebo, zbolelo kar enajst.

Zdravilen učinek potrjen

Raziskovalci verjamejo, da omega 3 maščobne kisline, ki jih v obilju najdemo prav v ribjem olju (in za katere že vemo, da nadvse blagodejno vplivajo na srce in pomagajo premagovati in zdraviti depresijo), nadvse ugodno vplivajo na možgane.

Sicer pa si več o raziskavi preberi kar tukaj.