Razlogi za uživanje zelenjave in sadja!

Naj živijo kumarice, paradižniki, solata in redkvice, banane, pomaranče in kiviji ter jabolka in lubenice … Misliš, da je hvalnica sadju in zelenjavi pretirana? Prepričaj se, da ni! Navajamo razloge za njihovo vsakodnevno uživanje!

20. 2. 2007

Uživanje zelenjave in sadja predstavlja osnovo za zdravje, saj omenjena živila vsebujejo vitamine in minerale, ki jih telo potrebuje za obrambo pred najrazličnejšimi 'vsiljivci' iz zunanjega okolja.

Na dan naj bi jedli sadje in zelenjavo vsaj petkrat, ker:

Ohranja vitko linijo!

Zelenjave lahko poješ veliko, pri tem pa se ti ni treba obremenjevati, da bi se zredila, ker:

  • ima nizko kalorično vrednost zaradi vsebnosti vode,
  • vsebuje veliko vlaknin, ki so dobre za prebavo,
  • napolni želodec in premaga lakoto,
  • jo navadno pripravljamo brez dodatkov olja ali jo uživamo surovo.
  • Sadje vsebuje naravne sladkorje in je najboljši nadomestek za slaščice. Pozorna bodi le pri pitju sadnih sokov, s katerimi si boš mimogrede nabrala višek kalorij, ne da bi se tega sploh zavedala.

Deluje kot antioksidant!

Uživanje sadja in zelenjave pomaga pri preprečevanju razvoja rakavih obolenj, nekateri vitamini in minerali namreč delujejo kot antioksidanti, ki ščitijo telo pred prostimi radikali – ti škodujejo našim celicam.

Prepreči uživanje ostalih živil!

Če boš za predjed pojedla veliko skledo solate, boš ravno prav sita, da pri glavni jedi ne boš posegla po velikih količinah mastnih dodatkov, ki so nevarni za kopičenje holesterola na stenah žil, ki se zamašijo in povzročajo nastanek srčnih obolenj, srčno kap ali kakšno hujšo okvaro v telesu!

Uživanje sadja in zelenjave naj bi prav tako zniževalo krvni pritisk, ohranjalo boljši vid in bilo blagodejno za diabetike, saj ne zvišuje ravni sladkorja v krvi tako drastično kot ostala z ogljikovimi hidrati bogata živila.

Napolni z energijo, ki traja!

Zelenjava in predvsem sadje sta vir hitre energije, ki traja. Sadje kot je banana lahko zadovolji potrebo po sladkem in hitro dvigne nivo energije.

Popestri obroke!

Ob raznovrstnih barvah sadja in zelenjave, ki bodo vsakemu obroku dodali barvitost, bo zadovoljno tudi tvoje oko, še bolj pa organizem, ki bo prejel samo kakovostne hranilne snovi.