Razlogi za hujšanje, ki niso povezani le z lepoto

Seveda ni nič narobe, da si želiš odlično postavo in da se zanjo trudiš in potiš. A lepota in odličnost gibanja sta tudi v tem, da to koristi na vseh področjih – od lepote do zdravja.

1. 3. 2014

Popravi razpoloženje

Malo gibanja je boljše kot vsak antidepresiv, saj se v možganih sprožijo kemikalije, ki zmanjšajo stres in tesnobo, človek pa se počuti srečnejšega in sproščenega. Raziskave kažejo, da če se počutiš na tleh, si boš naredila veliko uslugo, če se vpišeš na ure zumbe. Glasba, ples, družba, gibanje ... Popolna kombinacija za dobro voljo.

Za boljši spanec

Gibanje je naravno uspavalo. V ZDA so naredili prvo raziskavo o spanju, ki je pokazala, da 67 ljudi, ki se redno giba, nima nobenih težav s spancem. In prav nič ni pomembno, ali si športne copate nataknete zgodaj zjutraj ali pozno zvečer – gibanje ti bo zagotovilo mirno, prespano noč.

Krepi spomin

Če si pred kakšnim pomembnim izpitom ali pa imaš v službi kakšno pomembno predstavitev, ti predlagamo, da prej vsaj za nekaj minut skočiš na kolo ali si privoščiš kratek tek. Strokovnjaki za možgane so ugotovili, da gibanje pripomore k višjemu nivoju hormonov, ki so odgovorni za dober spomin.

Poveča kreativnost

Ko si enkrat v dobri formi, ti bo gibanje pomagalo širiti tudi kreativnost. Med tekom, plavanjem ali kolesarjenjem bodo odlične ideje kar švigale po tvojih možganih. Ko je telo enkrat v gibanju in mu to ne pomeni več napor, vse svoje sile usmeri v možgane, ki med treningom kar zacvetijo, saj imajo končno čas le zase.

Zmanjša tveganje za nastanek raka

Ni še znano, koliko in kaj moramo vaditi, da zmanjšamo tveganje za nastanek raka, a vseeno raziskovalci trdijo, da je psihičnofizična aktivnost izredno pomembna za naše zdravje.

Posebno se zmanjša tveganje

za nastanek raka na prsih in endometrialnega raka (raka maternične sluznice).

Napolni baterije

Kolesarjenje – odlično je tudi na sobnem kolesu – od 2- do 3-krat na teden vsaj za 20 odstotkov dvigne energijo in kar za 65 odstotkov zmanjša tvojo vsakodnevno utrujenost. Razlog: izločanje pota pospeši metabolizem in v možganih poveča proizvodnjo dopamina, ki pripomore k večji spočitosti.

Vrne ti samozavest

Že to, da veš, da imaš telo, ki je sposobno odličnih fizičnih sposobnosti, ti dvigne samozavest. Fit telo pa seveda s seboj prinese tudi zvrhano mero zadovoljstva, no, vsaj veliko večje kot pa odvečni kilogrami in zasopla pljuča. Večja samozavest ti bo prinesla več zadovoljstva v praktično vseh sferah tvojega življenja.

Manj boš na bolniški

Pravzaprav ni čisto jasno, zakaj ti redno gibanje ščiti tudi pred nadležnimi prehladi, gripami in drugimi sezonskimi obolenji, a raziskave kažejo, da redni obiski telovadnice tvoje telo okrepijo tudi tako, da se laže bori z bakterijami in virusi.

Zmanjša menstrualne krče

Preden posežeš po protibolečinskih tabletah, daj priložnost tudi lažjemu gibanju. Ponovno ti lahko postrežemo z raziskavami, ki dokazujejo, da gibanje sprosti endorfine, ki so kakor naravni opiati in bodo ustavili tvojo redno agonijo z menstrualnimi krči.

V službi boš učinkovitejša

Nič čudnega, da imajo vsa uspešna podjetja v svojih poslovnih stavbah tudi telovadnice. Lani so v ameriški reviji Population Health Management objavili raziskavo, ki pravi, da redno gibanje zviša produktivnost.