Razbijamo mite o maščobah v prehrani

Kaj je bolj zdravo: maslo ali margarina? Odgovor je enostaven: jej tisto, kar ti tekne!

Razbijamo mite o maščobah v prehrani (foto: profimedia) profimedia
24. 7. 2016

Zmota 1

Margarina je boljša kot maslo

Ne drži čisto. V nasprotju z maslom vsebuje margarina sicer več večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki so dobre za zdravje. Vendar pa le dražje sorte ne vsebujejo umetnih transmaščob, ki nastanejo pri strjevanju rastlinski olj in vplivajo na nalaganje maščobnih blazinic v telesu. Nove študije tudi kažejo, da holesterol v maslu ni škodljiv za srce. Poleg tega ima maslo veliko nasičenih maščob, ki so super za energijo.

Odloči se za tisto, kaj vam bolj tekne!

Zmota 2

Več je maščob omega 3, bolje je

Ne drži. Bolj mastne ribe, kot sta losos in slanik, vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 3. Te med drugim ščitijo pred srčnim infarktom in preprečujejo depresije. Danes je veliko živil, kot na primer ribje paličice, jajca in kruh, umetno obogatenih z maščobnimi kislinami omega 3, s tem predvsem dobro služi živilska industrija. Imajo pa te umetno dodane maščobne kisline omega 3 kar nekaj slabih plati – med drugim povzročajo slabšo imunsko odpornost.

Dovolj je torej, da dvakrat tedensko ješ ribo.

Zmota 3

Živalske maščobe škodijo srcu

Ne drži. Maščobna živalska živila, kot sta na primer smetana in sir, naj bi zviševala 'slabi' LDL holesterol. Toda dokazali so, da ima polovica srčnih bolnikov povsem normalne vrednosti holesterola. In LDL-holesterol je nevaren le takrat, ko so njegovi delci majhni in odebeljeni in napadejo že poškodovane arterije. Študije dokazujejo, da take žile nastanejo predvsem zaradi zaužitja preveč ogljikovih hidratov, kot sta sladkor in kruh. Za srce je dobra kombinacija nasičenih in nenasičenih maščobnih kislin.

Steak na primer pojej s solato z repičnim oljem.

Zmota 4

Manj kalorična hrana je nujna za vitkost

Ne drži. Znanstveno ni mogoče dokazati povezave med telesno težo in zaužitjem maščob. Odločilen je dnevni vnos kalorij. Kdor namesto klobas je testenine, ne bo shujšal, ker predelani ogljikovi hidrati zavirajo razgradnjo maščob. In če ima maščoba višjo energijsko vrednost od ogljikovih hidratov tudi prej nasiti.

Idealno je, da maščobna živila ješ z veliko zelenjave.

Zmota 5

Nič brez oljčnega olja

Ne drži čisto. Od šestdesetih let je veljalo, da je sredozemska prehrana zelo zdrava in smo začeli svoje solate dobesedno polivati s to vrsto olja in na njem peči meso in ribe. Toda Grki in Italijani niso zdravi le zaradi maščob v oljčnem olju, temveč predvsem zato, ker pojedo veliko zelenjave, stročnic in perutnine.

Zato ne pretiravaj z oljčnim oljem, temveč ga mešaj z rastlinskim – tako boš zaužila še več zdravih hranil.