Raverji oslepeli zaradi laserskih luči

Ducat raverjev je po velikem ravu blizu Moskve zaradi delne izgube vida poiskalo zdravniško pomoč. Izkazalo se je, da so zaradi laserskih luči utrpeli nepopravljive poškodbe očesne mrežnice.

15. 7. 2008

Moskovski zdravstveni inšpektorji so potrdili 12 primerov delne slepote – v najhujših primerih naj bi šlo celo za 80-odstotne izgube vida. Te primere so zabeležili v glavni mestni oftalmološki kliniki. V medijih pa poročajo o še sedemnajstih primerih, ki so jih registrirali v glavni bolnišnici v centru mesta.

Zaradi dežja postavili šotore

Vse to se ne bi zgodilo, če ne bi 5. julija, ko so rave organizirali, močno deževalo, zaradi česar so organizatorji na prizorišču postavili ogromne šotore. Nepoučenost tehnikov pa je bila kriva, da so posebne, močne laserske luči, ki na takšnih zabavah značilno svetijo v odprto nebo, vseeno uporabili, tako da so se snopi močne svetlobe odbijali od streh šotora in sevali nazaj v udeležence.

Laser je ožgal mrežnico

“Takoj mi je vidno polje prekrila črna pega. Bilo je tako, kot če bi nekaj časa bolščal v sonce,” je povedal eden od udeležencev, Dimitrij.

“Ker se po treh dneh po zabavi stanje ni popravilo, sem šel v bolnišnico. Tam so me pregledali, vprašali, če sem bil morda na rave zabavi in me takoj zadržali v bolnišnici. Domov me niso spustili niti, da bi vzel svoje stvari.”

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri