Prva pomoč pri tvojem slabem zadahu

Vzrokov za slab zadah je kar nekaj, na srečo pa poznamo tudi kar nekaj 'zdravil' zanj.

28. 7. 2011

Nekaj nasvetov za prvo pomoč:

1. Košček kruha

Slab zadah je pogosto odraz neuravnotežene prehrane, tako imenovani 'ketonski' zadah pa je posledica prehrane, ki ne vsebuje ogljikovih hidratov.

2. Očisti si jezik!

Zagotovo si že videla reklamo, v kateri si čistijo jezik. Ni slaba zamisel. Slab zadah je navadno posledica ne dovolj temeljite ustne higiene in slabega oralnega zdravja. Bakterije, ki razkrajajo ostanke hrane v ustni votlini ter zobno sklenino, so tiste, ki povzročajo zadah. Zato je ščetkanje zob nujno, prav tako uporaba zobne nitke – nikar pa ne pozabite na jezik! Ob vsakem umivanju zob ga nežno očistite s ščetko, robom žlice ali s strgalom za jezik.

3. Žvečilko v usta!

Slina je najbolj učinkovito orožje proti slabemu zadahu, saj ves čas spira zobe, jezik in celo ustno votlino ter tako odstranjuje ostanke hrane in bakterije, ki bi se sicer zadrževale v ustih. Poleg tega pa vsebuje tudi antiseptične učinkovine in encime, ki uničujejo neželene bakterije. Torej, več se slinimo, manj bakterij je v naših ustih.

Žvečilni gumi, seveda brez sladkorja, spodbuja izločanje sline ter hkrati odstranjuje delčke oblog z zob. Žvečilni gumiji, sladkani s ksilitolom, so najbolj učinkoviti. Tisti z okusom cimeta naj bi bili najbolj uspešni v boju proti smrdljivim bakterijam.

4. Pij veliko vode

Ne pozabi na pitje vode, tudi ko si v službi. Voda iz pipe je izvrstna izbira. Poskrbi, da ti bo pitje vode prešlo v navado, saj pogosto ne opaziš, da si žejna.

5. K zobozdravniku in zdravniku

Obišči zobozdravnika, če imaš občutek, da zadah ni posledica slabe prehrane in premalo umivanja zob. Zobozdravnik bo odkril ves karies na tvojih zobeh in morebitna obolenja dlesni ter jih odpravil. Če zobozdravniku ne uspe najti vzrokov za zadah, potem obišči osebnega zdravnika. Tudi nekatera obolenja ledvic in jeter lahko povzročajo ustni zadah.

P.S.

Dobro so znana naslednja naravna sredstva proti slabemu zadahu:

  • Peteršilj – nekateri mu pravijo tudi naravni osvežilec daha. Vsebuje ogromno klorofila, ta pa ubija bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj. Lahko ga grizljaš po obroku.
  • Čajevec – na zobno ščetko daj nekaj kapljic čajevca in zobno kremo ter si umij zobe.
  • Domača ustna voda – naredi si ustno vodico iz žajblja, ognjiča in mirte ter si z njo zjutraj in zvečer spiraj usta.
  • Avokado – avokado prepreči nastajanje gnilobe v črevesju in s tem tudi slab zadah.