Prihajajo vroči dnevi: Prepreči pretirano potenje

Prihajajo vroči poletni dnevi in z njimi nadležno potenje, ki ti lahko zagreni tudi kakšno sicer prijetno izkušnjo.

22. 5. 2011

Seveda pa lahko ukrepaš.

Torej – kako se čim učinkoviteje spopasti s potenjem?

Na prvem mestu so seveda higiena, depilacija in učinkovit dezodorant. Če boš vsako jutro sveže oprhana in nadišavljena, tudi najbolj zoprna vročina ne bo iz tebe potegnila obupnega smrada. Sveže potenje nikoli ne smrdi tako zelo kot star 'švic'. Raje porabi malce več denarja za dober antiperspirant ali dezodorant, ki zmanjšuje število bakterij na površini kože – te so med glavnimi vzroki za neprijeten vonj. Najbolj učinkoviti vsebujejo aluminijeve ali cinkove spojine.

Potenje lahko zmanjšaš tudi z omejitvijo pitja kave in čaja na samo dve skodelici na dan. Večja količina dviguje telesno temperaturo in s tem poveča znojenje. Enako delujejo energijske pijače, ki pospešujejo metabolizem.

Čezmerno potenje povzročajo tudi preveč začinjena hrana, uživanje mesa in premalo vadbe. Debelejši ljudje imajo zato z znojenjem poleti še več težav. Pri hrani pa prav zato raje posezi po grozdju in paradižnikovem soku, ki imata hladilen učinek na telo. Meso in prigrizke zamenjaj s sadjem ter zelenjavo in se izogibaj alkoholu.

Pazi še pri oblačilih, ki jih nosiš.

Sintetične majice iz umetnih tkanin zavrzi in raje obleci bombažne, v katerih lahko koža diha.