Pri ginekologu

Če si stara več kot 20 let in po vrhu še spolno aktivna, je čas, da začneš redno obiskovati ginekologa. Za svoje zdravje!

15. 11. 2007

Izbrati ginekologa ali ginekologinjo?

Na to vprašanje moraš odgovoriti sama, izbira je namreč povsem tvoja. Navsezadnje je ginekolog ali ginekologinja le oseba, ki bo poskrbela za tvoje zdravje tam spodaj. Zato je vseeno, katerega spola je. Če ti je zelo nerodno, pa raje izberi zdravnico.

Zastavi vprašanja

Ginekologu lahko zastaviš najrazličnejša vprašanja, zaupaš svoje strahove ali skrbi – pri tem ti ne sme biti nerodno! Če imaš težave z neredno menstruacijo, bolečine v času menstruacije, vprašanja o vrsti zaščite pred nezaželeno nosečnostjo, vse v povezavi z zanositvijo … Zaupaj ji vse in brez strahu vprašaj, kar te zanima, saj bo vajin pogovor zaupen in nihče ne bo izvedel, o čem je tekla beseda.

Prvi ginekološki pregled

Nikar ne bodi napeta, saj postopek ni boleč. Ko se delno slečeš, sedeš na ginekološko mizo, ki ima oporo za noge. Zdravnica bo pregledala spolovilo, potipala maternico in jajčnike tako, da bo dva prsta ene roke položila v nožnico, z drugo roko pa se sprehodila po trebuhu. Če si že imela spolne odnose oz. če si stara več kot 20 let, ti bo odvzela nekaj celic iz materničnega vratu – temu rečemo odvzem brisa za preiskavo PAP: gre za test, ki odkriva predrakaste spremembe na materničnem vratu. Postopek poteka tako, da ginekolog v nožnico vstavi posebno orodje in s sluznice materničnega vratu s paličico postrga površinske celice, ki jih nato razmaže na stekelce, na katerem se jih kasneje pregleda pod mikroskopom – to opravi citolog.

Kaj pomenijo rezultati izvida

Izvide preiskave PAP boš dobila po približno enem mesecu, rezultati pa so lahko različni. Da boš vedela, kaj pomenijo, pojasnjujemo PAP stopnje. Vsi izvidi od stopnje II do V zahtevajo nadaljnjo obravnavo, ki je odvisna od ugotovljenega zdravstvenega stanja tam spodaj.

  • PAP I pomeni, da je bris negativen: tvoje celice so normalne. Ukrep: Bodi brez skrbi!
  • PAP II pomeni, da je bris negativen: tvoje celice niso čisto zdrave, rečemo, da so blago diskariotične, lahko pa gre za vnetje. Ukrep: Ni razloga za preplah, a potrebni bodo pogostejši pregledi pri ginekologu in odvzem brisa na pol leta!
  • PAP III pomeni, da je bris malce sumljiv: tvoje celice so zmerno do hudo diskariotične oz. predrakavo spremenjene. Ukrep: Potrebno bo ukrepanje z nadaljnjimi testiranji in odvzemi tkiva!
  • PAP IV ali V pomeni, da je bris pozitiven: tvoje celice so rakaste. Ukrep: Čas je za zdravljenje!

Kdaj in kako pogosto pa PAP preiskavo?

Prvič naj bi se preiskava PAP za ženske, ki so stare več kot 20 let, ne glede na spolno aktivnost, opravila dvakrat zaporedno v razmiku enega leta. V primeru, da so vsi izvidi negativni – torej je rezultat tvojega testa PAP I, se naslednji odvzem brisa opravi čez tri leta.