Pri 14 letih alkohol poskusili skoraj vsi

Alkohol je med mladimi zelo priljubljen. Raziskava Odraščanje: Z ali brez alkohola? je pokazala, da je alkohol poskusilo že 89,3 odstotka osnovnošolcev.

15. 10. 2009

Alkoholne pijače je torej poskusila velika večina osnovnošolskih otrok, med njimi je več dečkov kot deklic. Povprečno otroci alkohol prvič poskusijo pri 9,48 leta.

Z leti odstotek tistih, ki so že pili, narašča, številka se tako pri starosti 14 let dvigne na 95 odstotkov. Več kot petina je takih (26,3 odstotka), ki alkohol pije enkrat na mesec, in čeprav velja prepoved prodaje alkohola mlajšim od 18 let, mladostniki nimajo težav s tem.

Varuhinja zaskrbljena

Kot je ob predstavitvi izsledkov raziskave dejala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, so ugotovitve skrb zbujajoče, obenem pa je izrazila upanje, da bo ob raziskavi izdana publikacija pripomogla k temu, da se bodo odgovorni zavedeli problematike, ki nas čaka v prihodnjih letih.

“Mladina, ki že v osnovni šoli uživa alkohol, bo postala srednješolska mladina in bo nadaljevala škodljivo uživanje alkohola.”

Čebašek Travnikova je prepričana, da starši niso dovolj seznanjeni z nevarnostjo, ki jo prinaša zgodnje uživanje alkohola, zato pravi, da bi država morala s preventivnimi ukrepi več storiti na tem področju. Poudarila je še 'mokro kulturo', ki je v politiki alkohola definirana s tem, da je alkohol lahko dostopen in je strpnost do posledic njegovega uživanja zelo visoka.

"Slovenija izpolnjuje vsa merila, da je 'mokra družba'," je dodala.

Projekt Raziskava Odraščanje

Anketiranih skoraj sedem tisoč otrok

Raziskava Odraščanje: Z ali brez alkohola?, ki je nastala na pobudo društva Žarek upanja, se je osredotočila na pitje alkohola med osnovnošolskimi otroki. Izvedli so jo v prejšnjem šolskem letu, vanjo pa je bilo vključenih 6.798 otrok iz 70 osnovnih šol. Projekt je potekal pod strokovnim vodstvom Zdenke Čebašek Travnik, sodelovali pa so še Maja Zorko, Dušica Boben, Mirjana Radovanovič in Darja Boben Bardutzky.

Vir: Lisa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri