Preveri, katera znana Slovenka ima (kot Winnie Harlows) zaradi bolezni bele lise po telesu

Se še spomniš manekenke Winnie Harlows, ki je zablestela zaradi svoje lisaste kože - bolezni vitiligo? Preveri, katera znana Slovenka se ravno tako sooča z vitiligom.

Preveri, katera znana Slovenka ima (kot Winnie Harlows) zaradi bolezni bele lise po telesu (foto: Profimedia) Profimedia
28. 4. 2018

Sabina Remar, slovenska manekenka se tako kot znana Winnie Harlows sooča z boleznijo vitiligo. Preveri, kaj nam je o tem povedala:

“Prve spremembe na svoji koži sem opazila v času adolescence okoli oči, na trebuščku in nogah. Nato je na določenih delih izginil in se v zadnjih dveh letih razširil na roke (glej na fotografiji spodaj) ter na kotičke ustnic.

Ker so me starši učili, da se sprejemam točno takšna, kot sem, nikoli nisem začutila posebnega pritiska zaradi svojih kožnih nevšečnosti.

V trenutku, ko sem sprejela svoj vitiligo kot nekaj, kar me naredi posebno in ne izločeno, sem nanj pozabila in se nehala ubadati s to ‘napako’. Vitiligo je del mene in ponosna sem na to! Sicer pa na obrazu oziroma okrog oči ni težko prekriti belih predelov, saj obstaja toliko čudovitih ličil, ki so res dobro prekrivna, a vseeno ne pretežka.

Poleti je malce bolj nerodno. 

Drugje ga ne prekrivam, je del mene, ne obremenjujem se s tem,” nam je pojasnila Sabina.

Preberi še ...

Kako prepoznaš VITILIGO?

Po belih (nepigmentiranih), ostro omejenih madežih na različnih predelih telesa. Navadno sta obe polovici telesa prizadeti simetrično.

Kje se pojavi?

Kjerkoli po telesu, pogosteje pa so prizadeti obraz, predel ustnic in oči, hrbtišča rok, koža nad komolci in pod pazduhami, koža v razkoraku, nad koleni, ob gležnjih in v predelu genitalij.

Vzroki za bolezen?

Izginjanje pigmentnih celic. Predvidevajo, da gre za avtoimunsko bolezen, kjer pride do tvorbe protitelesc proti pigmentnim celicam, zato te izginejo.

Je nalezljiv?

Ne.

Se ga lahko zdravi?

Bolezen je nepredvidljiva: lahko se nepigmentirani predeli spontano pozdravijo, zdravljenje pri dermatologih je uspešnejše, če to naredimo čim prej – običajno ga zdravijo z različnimi kremami in fototerapijo. Med zdravljenjem lahko vitiligo zakriješ z ličili in kremami za samoporjavitev.

Pazi!

Deli brez pigmentnih celic nimajo nobene zaščite pred ultravijoličnimi žarki, zato jih sonce zelo hitro opeče. Nujno je, da redno in dosledno ščitiš kožo pred soncem.

Preberi še: Že poznaš Američanko, ki snema (zabavne) posnetke o slovenski kulturi?

Priporočamo tudi: Si že slišala za "Coffee nap"? Poglej, za kaj gre (in zakaj ga moraš nujno preizkusiti!)