Preveč spanja ti lahko škodi

Čeprav ni lepšega od deževne nedelje, ko se lahko končno zavlečeš v posteljo in spiš, tako dolgo, kot si to želiš, strokovnjaki opozarjajo, da preveč spanja lahko škodi tvojemu zdravju.

Preveč spanja ti lahko škodi (foto: profimedia) profimedia
8. 10. 2013

Sedem do devet ur spanja je več kot dovolj za tvoje zdravje, opozarjajo strokovnjaki. Več kot to škodi tvojemu srcu, s čimer se poveča možnost možganske kapi in debelosti, je pokazala raziskava ameriške akademije, ki se posveča raziskavam spanja. Raziskavo so opravili na 54 tisoč prostovoljcev.

Prav tako ti tudi premalo spanja lahko povzroči kup nevšečnosti. Med drugim je v ospredju povečano tveganje za diabetes in čustvene težave kot na primer tesnoba.

Tisti, ki spijo sedem do devet ur na dan, imajo manj težav z zgoraj omenjenimi boleznimi, so bolj produktivni in se na splošno bolje počutijo.

''Težave s spanjem so bolj pogoste pri ljudeh s kroničnimi boleznimi, zato morajo ti še posebej paziti, da na dan odspijo najmanj sedem ur, ker jim to lahko občutno pomaga pri boju z njihovo boleznijo,'' še poudarjajo strokovnjaki.