Presna hrana je 'in'!

Ne le ker je zdrava in eko, ampak ker ti da ogromno energije, lepo kožo, zavidljivo telesce …

Ne potrebuješ celega popoldneva (foto: Shutterstock, osebni arhiv, promocijski material) Shutterstock, osebni arhiv, promocijski material
29. 7. 2010

Okusna, zdrava, celo seksi

V večjih prestolnicah je presna hrana mainstream, London, New York in Los Angeles so mesta s poplavo 'raw food' restavracij. Pri nas pa …

… se lahko začneš učiti o prehrani, hranilih, pripravi pri Barbari.

''Če bi mi kdo pred leti rekel, da se bom 80-odstotno prehranjevala presno, bi mu verjetno odvrnila, da ni spal že kakšnih par dni in da se mu totalno blede,'' lahko prebereš na Barbarini spletni strani (www.barbarella.si).

Danes Barbara ponosno nosi 'green chef' kapo in – kapo dol pred njenimi mojstrovinami! So okusne? Jaaaa! Se jih torej da jesti? Hm, še preveč! Bi z njimi zdržala ves dan? Če bi mi jih pripravljala Barbara, lahko tudi ves mesec!

In da ne bo le Barbara tista, ki bo 'kuhala', se priprave presne, žive, surove, sončne hrane ali raw food – kakor želiš – lahko naučiš tudi sama na 'zelenih' delavnicah, ki bodo spremenile tvoje razmišljanje, kuhinjo, odnos do življenja, energijo, postavo, kožo, zdravje …

In kaj sploh je presna hrana?

''Presna je predvsem rastlinska, veganska, organska prehrana, ki je bila vzgojena čim bolj naravno in se največkrat uživa nepredelana in sveža oziroma pod toplotno obdelavo največ 48 stopinj Celzija.

Vključuje vse vrste sadja, zelenjave, zelenja, semen, oreščkov, kalčkov, kaljenih žit, morskih alg, super živil in fermentiranih živil. Pri pripravi prehrane se uporabljajo različne tehnike sekljanja, mešanja, sušenja, kaljenja in namakanja,'' pravi Barbara.

Pa le ni čisto surova …

Pri pripravi presne prehrane se sestavine lahko segrevajo pod kritično temperaturo 48 stopinj Celzija, nad to temperaturo se namreč začenjajo uničevati encimi in hranljive vrednosti v prehrani. Vse sestavine, ki se uporabljajo pri pripravi (semena, oreščki, sveže sadje in zelenjava), se z različnimi kombinacijami lahko oblikujejo v super hranilne kruhke, krekerje, piškotke, tortilje, pice, tortice ...

Za to se uporabljajo dehidratorji oziroma sušilci hrane in priporočljivo je uporabljati takšen dehidrator, ki ima termostat, s katerim si natančno določiš temperaturo in čas trajanja sušenja. Druga možnost pa je uporaba klasične pečice, ki se ji določi temperatura 45 stopinj Celzija, vendar mora biti nekoliko priprta, da zrak nenehno kroži. Tako lahko zagotovimo, da vsi encimi in hranila ostanejo v jedeh.

Sliši se zapleteno in strogo

Barbara svetuje, da svežo prehrano vpelješ do stopnje, do katere si pripravljena. Sicer pa že ptički na vejah čivkajo, da naj bi za zdravje in dobro počutje zaužili pojedli čim več sveže hrane.

''Mnogo avtorjev in utemeljiteljev raw food prehranjevanja trdi, da se s povečanjem encimsko žive in bogate prehrane upočasnijo procesi staranja in se bistveno izboljšajo možnosti za zagotovitev optimalnega zdravja,'' dodaja Barbara. Prepričala nas je tako močno, da smo se odločile obiskati njeno delavnico in usvojiti 'nekuhanje'.

Zabavna in okusna kuhinja

''Meni so sveže jedi, ki so polne barv, vibracij in čudovitih oblik, odprle popolnoma nove možnosti ustvarjanja v kuhinji. Kot v vsaki kuhinji tudi ta način priprave nudi nešteto možnosti kombiniranja okusov in tekstur in recepti so lahko izjemno bogatega okusa. Znanje sem pridobila iz gourmet raw food literature in z intenzivnim tečajem v Londonu. Veliko literature in receptov je dostopne na spletu, kjer si lahko pridobiš pravzaprav vse napotke in informacije.''

Ne potrebuješ celega popoldneva

Priprava presnih dobrot ti vzame približno toliko časa kot kuhanje in pečenje – odvisno od zahtevnosti recepta.

''Približno deset minut porabim za pripravo preprostega recepta (solata, različni dipi, suši, zelenjavne tortilje ...), pri zahtevnejšem receptu pa lahko porabim uro do dve. Presno hrano lahko ješ popolnoma preprosto, lahko pa ustvarjaš kompleksnejše recepte s kombinacijami različnih okusov in tekstur, kar vzame več časa. Edina stvar, ki se jo je treba navaditi, je, da je treba pri določenih receptih, ki zahtevajo sušenje v dehidratorju, osnovni recept pripraviti dva ali tri dni prej, toda to je stvar, na katero se hitro navadiš.''

Potrebuješ pa kar nekaj pripomočkov

Nepogrešljivi Barbarini pomočniki pri pripravi presne prehrane so:

  • ''Kakovosten nož z ostrim rezilom, močno priporočam keramičnega, saj je izjemno oster in ne pušča kovinskih ionov na hrani ter posledično oksidacije.
  • Močan mešalnik za pripravo sokov, smoothijev, zelenih kašastih sokov, gladkih mas za torte, zeliščnih in sadnih prelivov, mletje semen in oreškov, drobljenje ledu ipd.
  • Sekljalnik za drobno sekljanje, pripravo testa za pice, kruhke, piškotke, tortilje ...
  • Dehidrator za končno ustvarjanje piškotkov, pic, tortic, ipd.
  • Različni rezalniki, s katerimi lahko pripravimo zelenjavne rezance, okrasimo zelenjavo in sadje (spiralni rezalnik, japonski nož mandolina).

Zeleni dan v službi

''Moj dan se skoraj vedno začne z zelenim smoothijem, ki zelo blagodejno vpliva na telo in daje ogromno energij, tako da po užitju ne čutiš pretirane lakote. Največkrat nadaljujem s svežim sadjem ali solato, in to mi med delovnim časom popolnoma zadostuje.''

Presne so tudi slaaadice!

Barbara nam je zaupala slasten čokoladni recept!

Sestavine za čokoladni fudge tart:

  • 300 gramov mletih indijskih oreščkov
  • 1 skodelica surovega kakava v prahu
  • ½ skodelice drobno nasekljanih izkoščičenih datljev
  • ¼ skodelice agavinega sirupa
  • 1/8 skodelice javorjevega sirupa
  • 1/8 skodelice datljevega sirupa
  • 1/3 hladno stiskanega kokosovega olja
  • ščepec burbonske vanilje v prahu
  • ščepec himalajske soli
  • malenkost filtrirane vode za konsistenco
  • dve žlici surovih kakavovih zrn

Priprava:
Vse sestavine dobro zmešaj v mešalniku z rezilom 'S', da dobiš gosto lepljivo maso. Maso položi v manjši kvadratni tortni okvir, poravnaj vrh in daj v hladilnik za najmanj eno uro, da se strdi. Nato odstrani tortni okvir in maso nareži na manjše kvadratne tarte.

Sestavine za vaniljev sladoled s kakavovimi zrni:

  • 1,5 skodelice predhodno namočenih indijskih oreščkov (namoči jih za približno dve uri)
  • 1 skodelica mandljevega mleka
  • 1/3 skodelice agavinega sirupa
  • pol čajne žličke bourbonske vanilje v prahu
  • ščepec himalajske soli
  • manjša pest temnih rozin
  • voda za konsistenco
  • 2 žlici surovih kakavovih zrn

Vse sestavine razen kakavovih zrn premešaj v močnem mešalniku do popolnoma gladke konsistence, nato vmešaj kakavova zrna. Maso za sladoled vlij v aparat za mešanje sladoleda in ga serviraj po približno 45 minutah. Če nimaš aparata za mešanje sladoleda, vlij maso v posodico in jo daj v zamrzovalno skrinjo za približno 10 ur. Preden boš sladoled servirala, daj posodico iz zamrzovalne skrinje 15 minut prej ven, da se sladoled nekoliko stopi.

Okrasitev:
Čokoladni fudge tart položi na eleganten krožnik, na vrh dodaj vaniljev sladoled in okrasi z rdečim ribezom ter kakavovimi zrni. Serviraj takoj.

Petra Arula