Kaj če bi si ta vikend privoščila peko okusnih medenjakov (pri katerih nikakor ne moreš zgrešiti?).
Ingverjevi piškoti
Na Švedskem ni pravega božiča brez priljubljenih hrustljavih piškotov s cimetom. Ta recept je izjemno preprost in se zlahka prelevi v vegansko različico.
Vse, kar še potrebuješ, so ljubki modelčki za piškote.
Sestavine za približno 80 piškotov
100 g trsnega sladkorja
100 g sladkorja muscovado
100 g agavinega sirupa
80 ml vode
150 g veganske margarine
3 žličke cimeta
1 žlička mletega ingverja
1 žlička mletih klinčkov
1 žlička mletega kardamoma
½ žličke sode bikarbone
475 g moke
Pripraviš jih tako:
1. Dan prej zmešaj ves sladkor, agavin sirup in vodo. Zmes na štedilniku pogrej do srednje temperature in v koščkih dodaj margarino, da se stopi.
Ohladi v veliki posodi in dodaj začimbe in sodo bikarbono.
Postopno dodajaj moko, da nastane homogena kepa testa, ki je nekoliko lepljiva. Testo zavij v papir za peko in ga čez noč pusti v hladilniku.
2. Naslednji dan vzemi testo in ga košček za koščkom na tanko razvaljaj s pomokanim valjčkom na delovni površini, pokriti s papirjem za peko.
Z modelčki oblikuj piškote in jih položi na pekač, prekrit s papirjem za peko. Peci pri 180 stopinjah približno 8 minut. Piškoti naj bodo rahlo zlato zapečeni.
3. Piškote lahko shraniš za en teden v pločevinasti posodi.
Testo za piškote lahko v hladilniku shraniš za nekaj dni ali ga celo zamrzneš.
Bi poskusila raje najboljše CIMETOVE PIŠKOTE na svetu? Izvoli ZELO preprost recept!
Fotografije: Profimedia
Novo na Metroplay: Kristijan Crnica - Kikifly o glasbenem ustvarjanju, izzivih in prav posebni tetovaži