Prednosti pitja naravne mineralne vode

Ustreznost pitne vode iz vodovodnega vira brez obdelave je ponekod lahko vprašljiva.

15. 4. 2010 | Promocijsko sporočilo

Vir pitne vode na vodovodu so lahko površinske vode (reke, jezera), meteorne vode ali podtalnica. Zaradi vpliva površinskih vod so ti viri običajno kakovostno/ mikrobiološko nestabilni. Ker vodijo od vira do uporabnika še dolgi cevovodi,  to lahko povzroča tudi še dodatna tveganja.

Voda iz pipe

Vodovodne vode je zato običajno potrebno pripravljati z različnimi postopki priprave oziroma obdelave (s kemično dezinfekcijo s klorom ali klordioksidom, z raznimi fizikalnimi postopki: filtracijo, reverzno osmozo, UV obdelavo …).

Postopki obdelave (npr. kloriranje, reverzna osmoza, …) vodo spremenijo v sestavi, kemični postopki (kloriranje) pa pustijo v njej tudi ostanke razgradnih produktov dezinfekcije (klorati, …), ki so nezaželeni in lahko zdravju škodljivi.

Voda iz embalaže

Na policah slovenskih trgovin najdemo, zelo  različne embalirane vode, od pitnih, namiznih, izvirskih, gaziranih negaziranih do naravnih mineralnih vod, ki se med sabo zelo razlikujejo v sestavi in okusu.

Prva in najpomembnejša razlika med temi vodami se pokaže že pri vodnih virih. Naravna mineralna voda predstavlja med embaliranimi vodami najvišjo kakovost oziroma nivo glede na kriterije kakovosti, stalnosti, čistosti, stabilnosti, priznavanja in rednega nadzora.

Dobro se odloči le osveščen potrošnik

V Dani so se odločili, da bodo potrošnike osveščali o prednostih pitja naravne mineralne vode Dana, končno odločitev o izbiri vode zase pa prepustili osveščenemu potrošniku.

Zakaj embalirana naravna mineralna voda Dana?

  • Relativno visoka vsebnost Ca in Mg: Sestava vode Dana je za človekov organizem zelo ugodna, saj vsebuje sorazmerno veliko kalcija in magnezija. Kalcij in magnezij v vodi Dana imata pomemben varovalen in prehranski pomen. Kalcij je med drugim nujno potreben za zdravo rast in ohranjanje čvrstosti okostja. Magnezij ima pomembno vlogo pri delovanju in sproščanju mišic, blagodejno vpliva na prebavo, podpira pa tudi absorbcijo kalcija v telo.
  • Nizka vsebnost Na: Ker vsebuje le povprečno 2,4 mg/l natrija, je primerna je tudi za dieto z malo natrija (potrjeno s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z odločbo o izpolnjevanju pogojev za dodatno označbo »Primerna za dieto z malo natrija«; običajno je to dieta ob povišanem krvnem tlaku in drugih bolezni srca in ožilja).
  • Brez CO2: Je naravna brez ogljikovega dioksida (CO2).
  • Je nizkomineralizirana voda: Je naravno mineralna voda, ki po vsebnosti mineralov spada med nizkomineralizirane vode (vsebuje povprečno le 525 mg/L raztopljenih mineralnih snovi). V vodi prevladujejo človeku nujni minerali (Ca, Mg), medtem ko so koncentracije ostalih manj želenih nizke (npr. Na, Cl, nitrati, sulfati, ….).
  • Stalnost in stabilnost sestave skozi leta: Glavne sestavine vode Dana (Ca, Mg, Higrogenkarbonati) so tekom osmih let črpanja do danes stalne in stabilne, oziroma nihajo v okviru dovoljenih naravnih nihanj.
  • Čistost: Ne vsebuje onesnaževal (niti sledov), v skladu z zahtevami pravilnika za naravno mineralno vodo.
  • Nizka vsebnost nitratov: Vsebuje zelo malo nitratov – pod 5 mg/l, kar je več kot  10 x manj od dovoljene vsebnosti nitratov v vodi.
  • Ugoden pH: Naravna mineralna voda po pravilniku ima lahko pH vrednost od 6,5 – 9,5, voda Dana ima povprečno vrednost pH 7,30, kar je neagresiven in praktično nevtralen pH, to je zelo ugodno za telo in po vrednosti zelo podobno pH vrednosti krvi v telesu (ta je 7,35-7,45).
  • Kakovostna embalaža pod stalnim nadzorom: Uporablja se PET embalaža, PC embalaža in steklena embalaža od preverjenih zanesljivih dobaviteljev, ki je pod stalnim nadzorom tako inšpekcije kot tudi zunanjih inštitucij ter lastnega internega nadzora.
  • Prva slovenska voda s stalnimi biološkimi preizkusi zdravstvene varnosti (Allium test): biološki testi so pokazatelji celostnega vpliva vode na rast in razvoj živih celic ali organizmov. Z njimi se ugotavlja stopnjo genotoksičnosti medija ter na osnovi tega oceni tveganje zdravstvene varnosti. Testiranje stopnje genotoksičnosti na naravni mineralni vodi Dana za nas izvajajo v zunanjem neodvisnem laboratoriju redno že več let. Najnovejše tovrstne raziskave, opravljene v marcu 2010 na nekaterih najbolj znanih embaliranih slovenskih in tujih vodah, so ponovno potrdile, da ima voda Dana najvišjo kakovost med testiranimi vodami.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri