Prehrana in nje zdrava kombinatorika

Čeravno zadnja leta vsi govorijo o pravilnem kombiniranju hrane, pa je dejstvo, da zdrava kombinatorika še zdaleč ni nekaj novega. Otroci imajo za kombinatoriko še kako živ in povsem naraven občutek.

27. 10. 2010

Medtem ko praktično vsa Slovenija hujša po 90-dnevni ločevalni dieti, pa strokovnjaki opozarjajo predvsem na nepravilno sestavljene jedilnike,

V slogi je moč

In res naj bi bila nekatera živila v kombinaciji z drugimi še bolj zdrava kot sicer.

Paprike so prave vitaminske bombe, ribe poskrbijo za zdrave maščobe, zeleni čaj pa lahko ščiti pred rakom – skoraj vsak ve, katera živila so zdrava in kakšen učinek imajo.

Veliko pa jih ne ve, da hranilne snovi niso osamljeni bojevniki.

Vitamini, minerali in druge vitalne snovi se najbolje izločijo šele v skupinah – združijo se skupaj in se podpirajo.

Koruza in fižol

Idealna za izgradnjo mišic

Stročji fižol je najboljša izbira za rastlinski vir beljakovin. Skupaj s koruzo so njegove beljakovine še bolj kakovostne – ta namreč vsebuje prav tiste aminokisline, ki manjkajo fižolu.

Namig: poskusi pripraviti vegetarijanski čili s fižolom.

Zrezek in špinača

Za boljšo rast celic

Folna kislina iz špinače spodbuja rast novih celic, telo pa jo absorbira le v povezavi z vitaminom B12. In tega najdemo v mesu.

Namig: špinačo lahko pripraviš tudi svežo v solati.

Zeleni čaj in limona

Prestreza proste radikale

Zeleni čaj vsebuje dragocene antioksidante, katehine. Ti ščitijo pred rakavimi obolenji in boleznimi srca ter ožilja. Z dodatkom vitamina C v limoni lahko telo absorbira petkrat več katehinov.

Namig: čaju dodaj malce limoninega soka!

Jogurt in jabolka

Aktivirajo črevesje

Jogurt vsebuje mlečnokislinske bakterije, ki uničijo nezaželene klice v črevesju. Pektini v jabolku škodljive snovi hitro odplavijo iz črevesja.

Namig: ta par lahko najbolje kombiniraš z misliji.

Paradižnik in brokoli

Duet proti raku

Brokoli vsebuje substanco sulforafan, ki zavira rakave celice. Ta učinek okrepijo prav paradižniki oziroma njihovo rdeče barvilo likopen. V poskusih na živalih so dokazali, da lahko ta kombinacija za približno 50 odstotkov zniža rast tumorjev.

Namig: iz brokolija in paradižnikov skuhaj omako za testenine.

Tuna in testenine

Energija za možgane

Omega 3 maščobne kisline v tunini poskrbijo za gradbeni material za možgane, testenine pa za ogljikove hidrate – vse to je dobro za koncentracijo.

Namig: testenine s tuno poskrbijo za budne možgane!

Kislo zelje in kumina

Preprečujeta zaprtje

Kislo zelje vsebuje veliko balastnih snovi, ki preprečujejo lenobno črevesje. Eterična olja kumine, ki jih v pretežni meri sestavlja karvon, okrepijo ta učinek.

Namig: ta duet pomaga tudi pri nervoznem želodcu.

Hrenovke in gorčica

Za boljšo prebavo

Hrenovke vsebujejo veliko maščobe, zato po navadi obležijo v želodcu. Eterična olja v gorčici, glukozinolati, pospešijo nastanek želodčnega soka in olajšajo prebavo.

Namig: maščobna hrana je z gorčico lažje prebavljiva.

Krompir in skuta

Bogat vir beljakovin

'Biološka razpoložljivost' kaže, koliko beljakovin iz prehrane se pretvori v beljakovine v telesu. Pri jajcih ta znaša 100 enot, pri kombinaciji skute in krompirja pa kar 130.

Namig: trio iz jajca, skute in krompirja je nepremagljiv.

Mango in mandlji

Za obrambne mehanizme

Mango vsebuje veliko vitamina C, mandlji pa vitamin E. Optimalen duet vitalnih snovi za naš imunski sistem, ki je pomemben tudi za regeneracijo celic.

Namig: iz koščkov manga in mandljev dobiš dobro 'študentsko hrano'.