Pravi trenutek za krepčilno kavo!

Naše telo vsak dan preživi 24-urni cikel, v katerem je tudi čas budnosti, se pravi čas, ko smo na dražljaje iz okolja najbolj odzivni. Svoj maksimum doseže med osmo in deveto uro zjutraj, med poldnevom in eno popoldan ter med 17. in 19. uro.

22. 9. 2014

Večina kofeinskih odvisnikov prvo jutranjo kavo popije okoli osme ure zjutraj, kar pomeni, da telo dobi 'šus', ko je že maksimalno budno, s čimer organizem samo še dodatno obremeni. A strokovnjaki pravijo, da je eno od ključnih načel farmakologije uporaba zdravil takrat, ko je to treba, sicer se lahko razvije toleranca za zdravila in je posledično treba povečati odmerek. Če je naša budnost na vrhuncu, učinka kave ne moremo izkoristiti.

Zato bi morali pitje kave premakniti na čas, ko je v telesu raven kortizola najnižja. Strokovnjaki priporočajo, da se jutranji požirek kave spije med 9.30 in 11.30, ko telo že malce popušča in se raven kortizola niža na minimum in potrebuje malo naravnega pospeška.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri