Pozabi na vse diete! To je zadnji hit, ki je obnorel svetovne zvezdnice (in nas tudi)

Dieta, ki se je poslužujeta tudi svetovno znani zvezdnici Jennifer Hudson in Jessica Simpson je obnorela svet in tudi tebe bo! Z njeno pomočjo ne boš izgubila samo odvečnih kg, ampak tudi izboljšala svoje zdravje.

Pozabi na vse diete! To je zadnji hit, ki je obnorel svetovne zvezdnice (in nas tudi) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 3. 2017

Pa je prišel čas, ko se počasi začnemo pripravljati na vroče poletne dni in vedno bolj pazimo, kaj jemo.

Tokrat smo našli dieto, za katero veliko ljudi (priznamo, tudi mi) sploh še ni slišalo in je bila letos že sedmo leto zapored "okronana" za najboljšo izmed 38 diet.

To je DASH dieta, ki je premagala celo svetovno priljubljene, kot so Atkinsonova, Paleo in Dukanova dieta. 

Čeprav ne gre za dieto, ki obljublja drastično izgubo kilogramov, pa z njo zadovoljnih vedno več ljudi, saj gre za počasen in učinkovit način.

Kaj je DASH dieta?

DASH je kratica za Dietary Approaches to Stop Hypertension. Gre za prehrambeni pristop za ustavitev hipertenzije in temelji na znižanem vnosu nasičenih maščob, soli in sladkorja.

Namesto tega prehrambeni načrt vključuje polnozrnata živila, zelenjavo in sadje, ribe, pusto meso in oreščke.

DASH dieta ne pomaga samo pri izgubi odvečne teže, ampak je koristna za celoten organizem in splošno zdravje.

In to brez jo-jo efekta, ki smo ga vajeni pri mnogih kratkoročnih hitrih dietah.

Ta dieta je bila prvotno oblikovana v sklopu raziskave National Heart, Lung and Blood Instituta, ki je iskala načine, kako znižati krvni tlak brez zdravil, ampak, kot je za revijo Marie Claire povedala nutricionistka Katy Mason, ima ta dieta tudi odlične koristi pri izgubi kilogramov.

"Začetna faza DASH diete je podobna nizkohidratnim dietam, kot sta Atkinsonova in Paleo, pri čemer obe spodbujata uživanje beljakovin in različnih tipov maščobnatih živil," pravi Katy.

"Kasnejša faza pa je bližje dieti z nizkim glikemičnim indeksom, saj vsebuje polnozrnata živila, izogibati pa se je potrebno hrani, ki povzroči nenaden poskok sladkorja v krvi (predelani ogljikovi hidrati)," dodaja in pravi, da sta "obe metodi dokazano primerni za izgubo kilogramov."

Zakaj je DASH dieta tako posebna?

Na to dieto je potrebno gledati ne kot na klasično dieto, ampak na dolgoročni prehranjevalni načrt, kar pomeni uravnoteženo prehrano s sadjem in zelenjavo brez večjih odrekanj, pri čemer pa moramo poskrbeti tudi za zadosten vnos beljakovin in zdravih ogljikovih hidratov.

Pravilo je tudi, da sol omejimo na eno žličko dnevno, navadna pšenična živila nadomestimo s polnozrnatimi, dnevni vnos beljakovin pa naj bo sestavljen predvsem iz živil z nižjim odstotkom maščob, kot so ribe, piščanec in puran.

Vse pa bo zaman, če boš še vedno uživala predelano hrano, velike količine kofeina in alkohola ali pa zanemarila fizično aktivnost.

Že samo pol ure telovadbe na dan lahko reši tvojo težavo, prav tako pa boš hitreje dosegla svojo poletno postavo.

Načrt DASH diete: zakaj pri tem pristopu izgubljamo kilograme?

"Kombinacija visokega vnosa beljakovin, ki dajejo telesu dlje časa občutek sitosti, in nizkega vnosa ogljikovih hidratov pospeši metabolizem, ki povzroči izgubo kilogramov," pravi Katy.

Prva faza je nizkohidratna prehodna faza in traja dva tedna, njen namen pa je, da "resetira" naš metabolizem s tem, ko izločimo ogljikove hidrate in sadje. Ta faza je znana kot hitro učinkovita, saj so njeni učinki vidni že kmalu po začetku.

"V prvi fazi telo spodbudimo, da kot gorivo namesto glukoze uporablja maščobo," pravi Katy.

"To se zgodi zato, ker vanj ne vnašamo ogljikovih hidratov in nima zbire, kot da začne za energijo porabljati skladiščeno maščobo,« dodaja.

Takoj za prvo fazo sledi druga, ko v svojo prehrano vrnemo sadje, škrobnato zelenjavo in polnozrnata živila ter tako nadaljujemo z dieto in izgubo kilogramov, poleg tega pa znižamo krvni tlak in holesterol.

V drugi fazi se naučimo, kako dieto vzdrževati kot dolgoročno strategijo za znižan krvni tlak in izboljšan nivo holesterola.

Katy pravi da je "v tej (2.) fazi telo že navajeno različnih načinov pridobivanja energije, zato pri ponovnem vnosu ogljikovih hidratov lahko občutiš manj želje po sladkorju, saj je telo "preklopilo" na kurjenje maščobe za energijo."

Če želiš DASH dieto uporabljati kot dolgoročno strategijo, upoštevaj tole:

Jej VEČ teh živil:

 • sveže sadje in zelenjava
 • polnozrnati izdelki (riž, testenine, tudi kruh)
 • mlečni izdelki z nižjim odstotkom maščobe
 • jajca
 • grah, stročnice
 • pusto meso in ribe
 • zdrave maščobe (avokado, losos, oreščki)

… in MANJ teh (jih omeji):

 • meso z veliko maščobe
 • polnomastni izdelki in olja
 • sol
 • sladke pijače
 • sladkarije, torte in čokolada
 • alkohol
 • kofein

Ideje za jedilnik si lahko ogledaš tukaj, če pa rada malo eksperimentiraš, moraš preizkusiti recepte na tej strani.

Večina drugih diet ima zelo veliko omejitev (odrekanj) in zaradi tega telesa včasih ne priskrbijo s pravilnim ravnovesjem hranil, ki jih potrebuje.

Čeprav je bila DASH dieta ocenjena kot najboljša, pa dejansko "najboljše" diete kot takšne NI, saj smo si ljudje različni in vsakemu telesu odgovarjajo drugačne stvari – to velja tudi za prehrano.

Ta dieta prvotno ni bila oblikovana za izgubo kilogramov, vseeno pa ti bo pri tem pomagala, če boš upoštevala zgornje smernice. Ne glede na vse boš vsekakor izboljšala svoje splošno zdravje, kar pa šteje največ. :)

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: Svet je obnorela črna limonada, ki razstrupi telo in odstrani odvečne kg! ali pa 13 živil, ki znižajo krvni tlak.

Priporočamo tudi: Sijoča koža na obrazu? S temi 8 nasveti jo boš imela tudi ti!