Se rediš zaradi prevelike torbe, visokih pet in legic?

Odpovedala si se čokoladi in vpisala na fitnes, a ti nikakor ne uspe shujšati? Pa si prepričana, da si eliminirala prav vse oteževalne faktorje tvoje prepoletne shujševalne misije?

8. 5. 2012

Izsledki zanimivih novih raziskav s tega področja te znajo še kako presenetiti.

Si vedela, da se lahko rediš zaradi ...

Prevelike torbe!

Potem, ko je dr. Michael Prager pri svojih pacientih opazil, da se jim na eni strani telesa kopiči več maščobnih oblog kot na drugi, so ga pričeli zanimati vzroki za ta nenavaden fenomen. Ugotovil je, da so se maščobne obloge praviloma manj izdatneje nalagale na tisti strani telesa, na kateri so ob slovesu iz njegove ordinacije pacienti držali svoje prevelike torbe, torbice in borše.

"Drža telesa dejansko učinkuje na to, kako telo kopiči maščobo," je povedala Ivana Daniell, ekspertka za držo.

Ali povedano bolj enostavno:

  • predstavljaj si, da bi dvigovala uteži le z levo roko. V tem primeru bi lahko pričakovala, da bo leva roka bolj mišičasta od desne, in da bi bila desna torej bolj mlahava in zamaščena.

No, zdaj je misterij prevelikih torb gotovo malce bolj razumljiv, kaj ne ;)

Umetno porjavitev

Leta in leta smo mislili, da smo zaradi umetne porjavitve videti vitkejše in lepše. No, švedski znanstveniki so ugotovili, da velja ravno nasprotno.

Kemikalije (phthalates - hormonski motilci) v samoporjavitvenih losijonih naj bi bile krive, da so ženske, ki jih uporabljajo, bolj nagnjene k debelosti, prav tako pa naj bi bilo pri njih tveganje za diabetes dvakrat večje od tistih, ki takih losijonov ne uporabljajo.

Iste kemikalije so našli tudi v nekaterih drugih lepotilih in kozmetičnih čistilih, vsebujejo pa jih tudi plastične posode (in nekatere flaške).

Ozke hlače alias legice

Tisti modni kos, ki je skorajda 'must have' v vsaki cosmo omari?

Sammy Margo, fizioterapevt, ki dela z angleškimi nogometaši, je že pred časom opozorila pred preozkimi legicami, ki povzročajo, da se mišice polenijo, kar rezultira mlahav trebuh, zadnjico in noge.

"V legicah se ženska počuti čudovito in odlično izgleda. Nanje sem navezana ravno tako kot sleherna med vami, a se zavedam, da imajo tudi svojo slabo plat," je ob priliki povedala Margo.

"Mišice območja, ki se ga tako tesno oklepajo, namreč podpirajo do te mere, da jim te sicer naravne naloge ni potrebno več opravljati."

In zato se (sčasoma in skozi dolgotrajno nošnjo) povesijo.

Nič kaj lepa misel, kaj ne.

Žal pa se naš nenavadni seznam tu še vedno ne konča.

Z najhujšim 'spoznanjem' smo odlašali do konca ...

Visoke pete!

Če ti je ob našem zadnjem podnaslovu skozi misli šinila slika supervitke Victorie Beckham na vratolomnih petkah, naj te vendarle opozorimo še na mnenje osebne trenerke, Dax Moy, ki meni, da nošnja visokih pet povzroča večanje tvojega trebuščka.

"Visoke pete ženske v telesni drži nesejo 'na nos', zaradi česar se notranji organi v trebuhu vesijo naprej, kar botruje nastanku t.i. trebuščka, ki ga večina žensk napačno ocenjuje kot debel trebuh," pravi Dax.

Dalton Wong pa se strinja:

"Nošnja visokih pet slabi abdominalne mišice, kar povzroči nastanek trebuščkastih blazinic tik pod popkom. Svojim klientom zato svetujem, da naj svoje petke kar nosijo na rdeči preprogi, vendar pa naj se preobujejo v nizkopetna obuvala takoj, ko lahko nekam sedejo."

Skratka, visoke petke še naprej za lastno veselje (in v estetski užitek drugih) nosi v elitni restavraciji, na poti do restavracije pa raje pridi v navadnih teniskah.

"In ko ste doma, hodite po stanovanju bolj ali manj bose. Tako boste ojačale mišice, ki ste jih oslabile z nošnjo visokih pet."

Več o tem si preberi na portalu Dailymail!