Poskrbi za svoje zdravje

Odmisli bolniške dneve – letos se ne boš zdravila, boš pa pre­pre­čevala boleznim, da bi napadle tvoje telesce, in poskrbela za mirno kri s preventivnimi pregledi, ki ti pripadajo po zdravstvenem zavarovanju.

26. 1. 2011

Ni lahko najti časa za vse stvari, ki naj bi jih naredila za svoje zdravje, še posebno če raje vsako prosto minutko ‘prekofetkaš’. Zdaj pokliči svoje zdravnike ter v svojem koledarčku takoj obkroži pomembne datume za svoje zdravje in letos se boš počutila bolje kot katerokoli leto prej.

Vsak dan

Pet na dan

Ne, pet žvečilnih z okusom sadja ne šteje! Če te priganja čas, pa vseeno lahko skleneš kompromis z že pripravljeno zelenjavo, ki jo le pogreješ, pozorna bodi le na vsebnost soli, sladkorja, maščob in konzervansov. Sendvič zamenjaj s solato (že pripravljene sveže solate dobiš že v vsaki večji trgovini), preliv iz vrečke pa za jogurt z limono. Čokoladico iz avtomata naj nadomesti sladek sadež.

Zmigaj se

Potrebuješ le 30 minut telovadbe dnevno, da lahko vzdržuješ zdravega duha v zdravem in ne pretežkem telesu. Čas, ki ga preživiš na nogah (pa čeprav je to hitenje po razprodajah), žal ni dovolj.

Enkrat na teden

Vzemi si nekaj časa zase

Stres in izčrpanost lahko povečata tveganje za sladkorno ali srčno bolezen. Vzemi si nekaj časa zase in počni nekaj, kar te osrečuje, pa naj bo to gledanje Gleeja in zraven prepevanje ali pa petje v pevskem zboru domačega kraja. (Če raje kofetkaš kot prepevaš, ti ne bo zameril nihče, le pazi, da ne popiješ preveč kofeina, sladkorja in smetane.)

Enkrat na mesec

Preglej si prsi

Najbolje je, da svojim prsim posvetiš deseti dan po menstruaciji, lahko pod prho, pred ogledalom, na postelji … kot ti je ljubše, najboljša pa je kombinacija vsega, saj z različnimi načini in v različnih položajih lahko zatipaš različne vozličke na prsih in okrog njih. Pozorna bodi na vse spremembe, ki se s ciklusom ne spreminjajo. In ne ustraši se – vsaka sprememba ne pomeni raka, vsekakor pa je dobro, da jo čim prej pokažeš zdravniku.

Vsake tri mesece

.. dodaten trening
Čeprav si v super formi, bo dodaten trening zelo spodbuden tako za tvoje telo in odklop misli kot za morebiten preskok na višjo in zahtevnejšo športno stopničko. Če se ukvarjaš s plesom, jogo ali kakšno drugo veščino, se udeleži vikend delavnice, če treniraš v fitnesu, preveri svojo pravilno uporabo uteži na uri z osebnim trenerjem, če tečeš, se udeleži maratona …

Enkrat na leto

... široko odpri usta

Nihče ne obiskuje zobozdravnika z veseljem, a če boš čakala na zobobole, bodo tvoji obiski pri njem res sama muka. Enkrat letno se le naroči na preventivi pregled pri zobozdravniku, ki ti pripada po zdravstvenem zavarovanju. Pravzaprav ni lepšega kot to, da po nekaj minutah gledanja v tvoja usta zobozdravnik reče, da so tvoji zobje filmski. Ali pa, da bo treba enega od zob malce popraviti – ker še sploh ničesar ne čutiš, tudi popravilo ne bo boleče. Ker pa so vrste pri zobozdravnikih dolge, se že zdaj naroči za pregled 2011.

Preštej vse pikice

Če tvoje telesce prekriva cel zemljevid kožnih znamenj ali pa če imaš zelo svetlo polt, bodi pozorna na vsa znamenja, njihove oblike (če se spreminjajo, obišči dermatologa) ali pa iz njih celo občasne krvavitve. Na brezplačni preventivni pregled pri dermatologu se prijavi na začetku poletja, ko potekajo promocije proti raku kože po vsej Sloveniji.

Vnaprej načrtuj počitnice

Že misli na potovanja v eksotične dežele, ki bi jih rada obiskala, ti prikličejo nasmeh na usta. Pa je tvoje telo pripravljeno na raziskovanje novega sveta? Najmanj šest do deset tednov pred obiskom dežele, za obisk katere je priporočljivo cepljenje, zaščiti telo pred hudimi boleznimi in obišči svojega zdravnika, da preveri, ali je tvoje telo res pripravljeno na dolga raziskovanja neznanega sveta

Enkrat na tri leta

Naredi test PAP

Če se tam spodaj odlično počutiš in imaš glede kontracepcije vse urejeno, obišči ginekologa enkrat na tri leta,  da naredi test PAP – pregled za zgodnje odkrivanje raka vratu maternice.

Daj pregledat prsi

Čeprav si sama redno pregleduješ prsi vsak mesec, opomni ginekologa, če bo pozabil na pregled tvojih dojk – vsaka tri leta ti namreč pripada tudi pregled dojk pri ginekologu. Svojo mamo pa, če je že dopolnila 50 let, vsaki dve leti pospremi na mamografijo.

Enkrat na pet let

Pripada tvojemu dragemu (vsem moškim) pregled za srčno-žilne in druge kronične bolezni, tebi (ženskam) pa po 45. letu. Če tvoji sorodniki zbolevajo za boleznimi srca in ožilja, še posebej poskrbi za zdravo prehrano in redno telesno dejavnost ter čim manj stresno življenje, preventivni pregledi pa ti pripadajo tudi pred 45. letom – torej že zdaj – in lahko tudi pogosteje kot na pet let, odvisno od ogroženosti.

Če si noseča,

Ti pripada:

  • Do 10 sistematičnih pregledov v nosečnosti in dve ultrazvočni preiskavi.
  • Merjenje nuhalne svetline ali trojni hormonski test, če si stara od 35 do 37 let ter v primerih, če je ta pozitiven, tudi amniocenteza in kariotipizacija.
  • Horionska biopsija ali amniocenteza za kariotipizacijo, če si starejša od 37 let.

Če tvoja družina trpi

... za kroničnimi boleznimi

Pozanimaj se, katere preglede in kako pogosto ti krije zavarovalnica. Razmisli tudi o genetskem testu (je zelo preprost, potrebujejo le pikico tvoje sline), saj lahko izbruh bolezni, tudi če v sebi nosiš veliko tveganje zanjo, pravočasno in z ustrezno preventivo zavlečeš, bolezen pa lahko tudi pozdraviš oziroma se ji popolnoma izogneš.

Zapusti jih

In zadihaj v novo leto s polnimi pljuči.

  • Nehaj kaditi

Po 20 minutah se bo krvni tlak vrnil v normalno stanje. Po 48 urah bosta hrana in pijača dišali bolje in bosta okusnejši. Po enem letu bodo izginile težave z dihanjem, kašljanjem in žvižganjem v pljučih.

  • Zamenjaj rogljiček za polnozrnati opečenec

Zajtrk je pomemben. A če boš telo že zjutraj obtežila z maščobami in s sladkorjem, bo težje delovalo čez dan, poleg tega boš dan tako začela z manj kilokalorijami.

  • Pospravi kuhinjske omare

... ter zavrzi vso hitro hrano ter embalažo, ki jo velikokrat krasi črka E ali dolge besede, ki te spominjajo na eksperimente z ur kemije in ne poznaš njihovega pomena. Police    napolni s stročnicami, brokolijem in zelenim čajem, oljčnim oljem in jabolki ter brazilskimi oreščki in brstičnim ohrovtom.

Besedilo: Petra Arula, fotografija: Tamara Schlesinger