Posezi po ameriškem slamniku

Si prehlajena? Za ta letni čas to ni prav nič nenavadno, mnogi ljudje imajo namreč ravno v obdobju nihanja temperatur težave s telesno odpornostjo.

11. 1. 2011

Če je tvoj imunski sistem, ki opravlja pomembno vlogo odstranjevanja ‘mikrovsiljivcev’ iz telesa, oslabljen ali pa se je popolnoma zrušil in si podlegla prehladu, ti predlagamo, da posežeš po ameriškem slamniku in na naraven način spodbudiš obrambno moč svojega telesa.

V lekarno po pomoč

Dokazano je, da zdravila z ameriškim slamnikom spodbudijo delovanje imunskega sistema oziroma poskrbijo, da se dejavnost belih krvnih celic poveča, pri tem pa hkrati tudi lajšajo simptome. Zato ne odlašaj obiska v lekarni.

“Nekdo, ki se ga prehlad šele loteva se lahko nadeja, da bo ob takojšnjem jemanju zdravila iz ameriškega slamnika uspel čas obolenja skrajšati za kar nekaj dni ter obenem zmanjšati izrazitost simptomov, morebiti pa celo preprečiti sam razvoj obolenja. A le, če bo vzel zdravilo,” je zapisal Bojan Madjar, magister farmacije na spletni strani Pomurskih lekarn. In tu se ti zagotovo postavi vprašanje ... So prehranska dopolnila z ameriškim slamnikom kaj slabša od zdravil?

Izbrati zdravilo ali prehransko dopolnilo?

V lekarni ti bodo ponudili različne izdelke, ki vsebujejo ameriški slamnik, ki pa se med seboj razlikujejo po učinkovitosti.

“Učinek izdelka iz zdravilnih rastlin ni zagotovljen sam po sebi, pač pa je odvisen od kakovosti uporabljene rastline in postopka izdelave. Kakovost rastline je denimo odvisna od izbire semenskega materiala, izbire najustreznejšega mesta gojenja, določitve časa žetve, stopnje rasti in ustrezno izbranih in nadzorovanih pogojev sušenja in skladiščenja. V tablete proizvajalec nato vgradi izvleček iz te rastline. Tu je zelo pomembno katere dele rastline uporabi, v katerem času zorenja ter kakšen je postopek izluženja. V primeru, da bi izbrali napačen del rastline ali uporabili napačen postopek ekstrakcije bi se namreč lahko primerilo, da izvleček, vgrajen v tablete ne bi vseboval nobene izmed spojin, ki so odgovorne za učinek. Pri izdelavi zdravil se proizvajalec temu izogne ne le z natančnim ter preverjenim postopkom izdelave, pač pa tudi z redno kontrolo, ki potrjuje tudi kvantitativno prisotnost določenih spojin,” je zapisal Madjar. Torej je po strokovnem mnenju bolje poseči po zdravilu kot pa prehranskem dopolnilu.