Popolno zgolj mleko izpod krav pašne reje!

Bloger, prehranski strokovnjak in trener fitnesa Mario Sambolec pravi, da se s 'supermarket' mlečnimi izdelki, s povorko deklariranih aditivov, ne druži ravno pogosto.

26. 9. 2011

V svojem izčrpnem blogu tako odločno nasprotuje generacijam začuda učinkovitih oglaševalskih podvigov mlečne industrije.

Pa nepredelano mleko?

"Mleko zdravih krav pašne reje – no, tu pa ostajam skoraj brez proti-argumentov! Upal bi si celo trditi, da je nehomogenizirano, polnovredno mleko krav s proste reje eno popolnejših živil narave!"

Mleko vs mleko!

Razbiranje med dejstvi o mleku danes je kar težavna naloga, ki ne vključuje le prehrane temveč področja kmetijstva, ekonomije in politike. Zato so ta 'dejstva' pogosto nasprotujoča – odvisno od tega v kateri kot se postavimo.

Mario Sambolec se je postavil takole:

"Kravje mleko je čudovita hrana, če si tele in lahko je tudi čudovita hrana za človeka pod pogojem, da prihaja neposredno od živali proste, pašne reje, nezdravljene z antibiotiki, steroidi in hormoni ter je surovo, nepasterizirano in nehomogenizirano."

Kaj torej v primeru, kjer krave služijo kot proizvodni stroji za predelavo koruze in žita (glavna vira prehrane) v mleko in meso v kar najkrajšem času?

"Glede na to, da je naravna hrana krav sicer trava, lahko posledično biološko absurdnost enačim s poskusom ohranjanja leva pri življenju na dieti s čokoladnimi piškoti."

Pojav, nesmiselnost in končne posledice takšne anomalije dobro opiše Michael Polan v sijajni knjigi The Omnivore's Dilemma, '…živali, ki so skozi proces naravne selekcije prevzele travo kot primarno hrano za življenje in razvoj, so sedaj prisiljene na ponovno adaptacijo zaradi nas – na precejšen račun dobrega zdravja in zdravja zemlje, okolice ter ultimativno tudi zdravja njihovih jedcev – da poskušajo uspevati na koruzi iz osamljenega razloga: ker so to pač najcenejše kalorije daleč naokoli!'

Krava ni 'tovarna'

S koruzo nasičena prehrana povzroča govedu acidozo, ki nosi s seboj kot posledico oslabljen imunski sistem, ta pa pušča žival izpostavljeno ter nezaščiteno pred množico okužb. Govedo pod takšno oskrbo redko doživi več kot 150 dni. Med 15 in 30 odstotkov živali pa ob zakolu razkrije ognojke v jetrih.

Poleg tega so molzni urniki navadno tako natrpani, da ni prav nič nenavadno, če moderna krava mlekarica proizvede velikokrat večje količine mleka, kot bi jih v naravnih okoliščinah. Dodajanje rastnega hormona ter ekstenzivna molža povzročajo boleča, težka ter vneta vimena (ne da bi vedel, takšna so poročila). V izogib temu so kravam redno dozirane nezanemarljive količine antibiotikov, katerih ostanki, skupaj z ostanki steroidov ter rastnih hormonov, svojo presnovno pot vselej zaključijo v mleku in mesu bolnih živali.

O eni izmed posledic uživanja z vsemi hormoni in ostalimi dodatki 'obogateno' mleko priča študija, objavljena v prestižnem dnevniku ameriške akademije za dermatologijo, ki je februarja 2005 prikazala nesporno pozitivno povezavo med pitjem mleka in pojavom aken pri najstnikih. Raziskovalci so zaključili, da je edina možna razlaga za ta pojav, prisotnost hormonov in 'bioaktivnih molekul' v mleku.

Več o mleku, pa tudi stanju pri nas si preberi v blogu Kaj pa mlečni izdelki?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri