Pomahaj celulitu v slovo!

Vsako leto – ista pesem. Kritičen pregled telesa v ogledalu, paranoja ob spoznanju, saj smo že, jaaaaaa, aprila (!!!) in potem neusmiljen zagon v preoblikovanje telesa, ki se brez najstrožje discipline spremeni v kupček nesreče, če nam ni uspelo iz svojega telesa izgnati še zadnje maščobice.

23. 4. 2007

Panika je povsem odveč. Res je, da bodo nekatere resnice veljale vekomaj. Resnica je, da bodo tiste, ki skrbijo zase vse leto, pogumneje oblekle kopalke in se ne bodo razburjale, če bo kje majčkena nepopolnost. Vse druge pa – no, treba je začeti na začetku ... Nikoli sicer ni prepozno, vendar čudežev, če ne boš prestopila na stran tistih, ki redno skrbijo za svoje telo, ne pričakuj.

Tista, ki ga nima, naj dvigne roko

Če bi postavili v sobo sto žensk, ki so že prestale dobo, ki se ji reče puberteta, bi jih na vprašanje, katera ima celulit, kar 98 dvignilo roko! No, tam nekje, čeprav največ virov navaja 80-odstotni delež ‘celulitk’.

“Po podatkih strokovne literature celulit prizadene do 98 odstotkov žensk po puberteti. Glavni dejavniki, ki vplivajo na njegov nastanek, so genska zasnova, hormonske spremembe (puberteta, nosečnost, perimenopavza) ter upočasnjen krvni in limfni obtok. Poleg teh dejavnikov imajo velik vpliv na nastanek celulita tudi naše prehranjevalne navade (predvsem prekomerno uživanje ogljikovih hidratov) in nezdravo življenje, ki vključuje premalo gibanja, veliko sedenja in uživanje alkohola, stres,” pravi mag. Karmen Voda, univ. dipl. kem.

Zakaj prav me?

Ja, res, ali ne bi bilo neskončno lažje, da bi si neprijetnosti lahko podelile z moškimi? Recimo – me menstruacijo, oni celulit? Se ti ne zdi, da bi bila ta razdelitev popolnoma poštena? Nam se, ampak narava je hotela drugače. “Ženske imajo višji odstotek telesne maščobe kot moški.

Zanimiv podatek je, da maščobno tkivo pri ženskah pomeni od 20 do 25 odstotkov telesne teže, pri moških pa od 10 do 15 odstotkov. Res je tudi, da smo ženske bolj nagnjene k lokaliziranemu kopičenju maščob v obliki celulita na stegnih, bokih in zadnjici. To velja za vse ženske in ni povezano le s tem, kakšno postavo imamo,” razlaga Voda.

“Celulit je pri ženskah način shranjevanja maščob kot vira energije za obdobja, ko jo telo močno potrebuje, to je med nosečnostjo in pozneje pri dojenju. Vse ženske smo nagnjene k lokaliziranemu kopičenju maščob v obliki celulita na stegnih, bokih in zadnjici. Lahko bi rekli, da je žensko telo ‘programirano’ za skladiščenje maščob na teh predelih.” Torej – po eni strani maščobo potrebujemo, po drugi strani pa delamo vse, da bi se je znebile ...

Strašne bojevnice

Motivacija za misijo izganjanje celulita se drastično poveča tam nekje aprila, ko pred ogledalom ocenjujemo jesensko-zimski ‘pridelek’. Potem napovemo vojno in počnemo raznorazne stvari. Oh, in kakšne stvari! Takšne recimo, kot bralka Katarina, ki na vprašanje o neumnostih, ki si jih je privoščila za preganjanje celulita, pravi: “Stegna in trebuh sem močno povila s folijo in hodila kot robot. Enkrat sem toplotne hlačke iz plastike oblekla za čez noč. Čez 15 minut sem jih morala dati dol, za znoret. Tretjič sem kopalnico zapackala z blatom in s folijo. Četrtič sem se mazala s kremo, ki je puščala modre sledove na rokah, ki jih nikakor nisem mogla odstraniti. Tako sem vsako jutro odšla v službo s sivimi nohti in z modrimi rokami.”

Tatjana pa le potrjuje zlajnano zgodbo: “Kupila sem si kratke hlače z reklame na televiziji, ki naj bi pripomogle pri izgubi telesne teže oz. celulita na predelu stegen, bokov in trebuha. Kadar sem telovadila, sem se počutila kot stuširana žaba, saj so hlače zadrževale ves pot.” Znano? Gotovo bi se nas lahko kar nekaj podpisalo pod to ‘resnično’ zgodbo.

Razsvetljenje

Ampak s takšnimi ‘strokovnimi’ postopki ne bo nobena prišla do želenih rezultatov. “Uspešen boj proti celulitu vključuje celoletno disciplino (pravilna prehrana, telesna dejavnost, uporaba proticelulitnih izdelkov, itd.), ne pa kampanjskih kur v pomladno-poletnem času, ki povzročajo več slabe volje in preglavic kot uspehov.

Raziskave so pokazale, da je celo 68 odstotkov žensk neuspešnih pri hujšanju,” z neusmiljenim podatkom postreže Voda. Pa se resnično da 100-odstotno izgnati hudiča iz telesa? “Ko celulit nastane, ga težko 100-odstotno odpravimo – tudi če bi nam to uspelo, bi prej ali slej ponovno nastal.

Za uspešen boj proti celulitu je zato potrebna kombinacija dejavnikov: pravilna prehrana (nadzorovati je treba vnos ogljikovih hidratov, predvsem enostavnih sladkorjev, in maščob), pitje veliko tekočine (nesladkane in negazirane pijače), redna telesna vadba, kakovostni proticelulitni izdelki in/ali drugi načini boja proti celulitu, kot so masaža, limfna drenaža in tehnike, ki jih izvajajo zdravniki, npr. uporaba posebnih aparatov za odpravljanje celulita.

Pomembno je, da s pravilnimi ukrepi ‘od zunaj’ omilimo videz pomarančaste kože, zmanjšamo maso in volumen celulitnih oblog in omejimo njihov ponovni nastanek. S kakovostnimi izdelki s ciljanim delovanjem lahko zmanjšamo trdovratne celulitne obloge in videz pomarančne kože, ne moremo pa jih 100-odstotno odpraviti.” Ja, prav si prebrala, celulita ne moremo popolnoma izbiti iz telesa, smo pa lahko zelo uspešne pri zmanjševanju nadloge!

Testirale ste ve

Po objavi v prejšnji številki Cosma smo šestdesetim bralkam poslali v testiranje najnovejše anticelulitne kreme, ki so jih preizkušale približno en mesec. Na splošno ste bile s preizkušanimi kremami zelo zadovoljne (bilo je sicer nekaj izjem, nekatere je motil vonj, druge tekstura, bil je celo en alergijski odziv).

Na podlagi vaših ocen pa smo izračunali povprečno skupno oceno (od 1 do 5!), ki se glasi 3,95. Torej, kreme so našo kontrolno nalogo opravile z oceno malo manj kot 4, kar je presenetljivo dober rezultat, predvsem če upoštevamo dejstvo, da vas je veliko, ki se s športom ne ukvarjate, ob testiranju pa tudi niste spremenile svoje prehrane. Rekord pa je dosegla bralka Sara, ki je s kremo Vichy Lipometric obseg svojih stegen spravila s 52 na 49,5 cm; obseg zadnjice pa z 94 pa na 91,5 cm brez dodatne vadbe, spreminjanja prehrane in preizkušanja drugih tretmajev.

Med kremami

Kako je sploh s kremami, na kaj moraš biti pozorna, ko stojiš v drogeriji ali lekarni in se izgubljaš med njimi, vsaka pa obljublja najboljši rezultat? Odločitev je težka in velikokrat se odločamo na podlagi dobre reklame, vonja ... Kaj pa so tiste sestavine, ki dajejo rezultat? “V večini proticelulitnih izdelkov je kofein, ki s ciljanim prodiranjem v kožo doseže zadržano vodo, ki se je vsrkala v celulitno tkivo, in pospeši njeno izločanje.

Poleg kofeina so v celulitnih izdelkih sestavine, kot so retinol (za glajenje površine kože), učinkovine rastlinskega izvora (npr. rastlinski saponini) in patentirane učinkovine posameznih kozmetičnih proizvajalcev. Pomembno je, da pri izbiri vemo, kaj nas na telesu najbolj moti in kakšen rezultat želimo doseči,” pravi mag. Voda. Seveda pa ni odveč vedeti, da poznamo več vrst celulita, in sicer: zakoreninjen tip celulita, za katerega so značilne povečane in trdovratne odvečne maščobne obloge, ki se jih težko znebimo.

Lahko ostane omejen na določene predele ali se razširi na vse telo. Drugi tip je povečan tip, za katerega je značilen povečan volumen maščobnega tkiva, ki niha s časom in glede na hormonalne cikluse. Zadnji pa je jamičasti tip celulita, za katerega so značilni videz pomarančne kože in zakoreninjene trdovratne celulitne obloge in ni nujno povezan s težavo prevelike telesne teže. Izberi torej kremo, ki ti bo dala prvo pomoč glede na tip celulita.

Novi tretmaji za nove ritke

Vsako leto je nekaj novosti tudi na področju tretmajev oziroma anticelulitnih terapij, ki privabljajo vse ritke, stegenca in trebuščke, ki so med zimo pozabili na nego in telovadbo in sedaj pobesnelo iščejo najhitrejšo in najučinkovitejšo terapijo. Ker smo tudi na uredništvu močno radovedne, kaj je top hit ta hip, smo izbrskali dva nova tretmaja, ki ju lahko preizkusiš pri nas, namesto tebe pa sta naši sodelavki na lastnih telesih preizkusili ta dva postopka. Ste pripravljene? Pa poglejmo:

Izraelski postopek

Sistem VelaSmooth je na slovenskem trgu od marca 2006. Sistem združuje štiri funkcije v enem in tako pomaga v boju proti celulitu. Sistem VelaSmooth prihaja iz Izraela. Je eden od sistemov, ki delujejo na osnovi tehnologije Elos ter so plod raziskav dveh izraelskih znanstvenikov in izumiteljev.

Tehnologijo Elos sta leta 2001 iznašla izraelski fizik dr. Michel Kreidel in dr. Shimon Eckhous, izumitelj sistema IPL, ki ga uporabljajo po vsem svetu. Vsi sistemi delujejo na osnovi tehnologije Elos, ki je, kot že beseda sama pove (elos – električno optična sinergija), kombinacija električne in optične energije. Sinergija teh dveh energij pripomore k večji učinkovitosti in varnosti.

Trenutno je v Sloveniji 13 različnih lokacij, dermatoloških ambulant in kozmetičnih salonov, v katerih lahko izbiraš med ponudbo tehnologije Elos, od tega se za VelaSmooth lahko odločiš v devetih. Koliko tretmajev je potrebnih? Od 8 do 13 tretmajev, odvisno od stanja celulita, tretma traja od 30 do 45 minut.

Liposukcija brez bolečin

Ne, ne skrbi, ne gre za operativni poseg v telo, le rezultati naj bi bili takšni. Pri vakuumski hypoxi terapiji gre za metodo, ki jo je patentiral dr. Norbert Egger iz Salzburga. Metoda je sestavljena iz treninga in vakuumskega delovanja. Med treningom deluje natančno odmerjen podtlak na kožno in maščobno tkivo. Koliko tretmajev je potrebnih? 12 obiskov po trikrat tedensko.

Petra Kern

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri