Poljubi in seks nas pomlajujejo in ohranjajo zdrave!

Boš verjela, če ti zaupamo, da so poljubi in seks pravi wellness za telo in dušo? Se nam je zdelo, da te to ne bo ravno presenetilo.

10. 5. 2014

Intenziven poljub poskrbi za hitrejše bitje srca, utrip se zviša na približno 110, vdihi in izdihi pa se celo potrojijo: z 20 na približno 60 na minuto.

Še bolj učinkovit je strasten seks: pri tej najlepši stvari na svetu se okrepi imunski sistem, zmanjša pa se tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap. Poleg tega se med poljubljanjem in seksom izloči cela vrsta hormonov sreče: serotonina, dopamina in endorfinov. Čudovit rezultat: angleška študija je dokazala, da nas redni seks pomladi za vsaj sedem let.

Našli smo še nekaj ukrepov in trikov, ki pomagajo zavirati biološko uro organizma:

  • Kupi si psa. Velja za najzvestejšega človekovega prijatelja – in vas zagotovo ohranja zdrave in mlade. Neka ameriška študija je pokazala, da so lastniki psov 21 % redkeje pri zdravniku. Očitno se bolje spopadajo s stresom in se ne počutijo osamljene. Poleg tega se veliko gibljejo, saj pes zahteva redne sprehode.
  • Prostore v katerih prebiješ veliko časa nikar preveč ne ogrevaj, saj s tem ne narediš ravno velike usluge svoji koži. Prostore, v katerih bivaš in delaš, gre tudi redno zračiti, si omisliti vlažilnik zraka in jih, ne nazadnje, večkrat zapustiti (ter oditi na kakšen blagodejen sprehod).
  • Uporabljaj kar najmanj ličil. Preveč podlage ali pudra se grdo naloži na gubice, zapre pore, te so videti večje, ti pa starejša. Zapomni si, da je manj več, in si ličila nanašaj s kakovostnimi čopiči.
  • Si prezaposlena in se hektično lotevaš opravljanja večih stvari hkrati? Nikar. Stres je pravi strup za naše telo. Škodi celicam, ki se tako hitreje starajo. Poskusi raje v miru narediti stvari drugo za drugo.
  • Ne sedi ves dan! Za veliko ljudi je povsem običajno, da ves dan presedijo za pisalno mizo, toda naše telo ni ustvarjeno za sedenje. Kdor sedi šest ur dnevno, ima za 40 odstotkov višjo stopnjo umrljivosti kot ljudje, ki sedijo manj. Trajno sedenje namreč povečuje tveganje za srčna obolenja, diabetes in črevesni rak. Zato med delom in študijem čim večkrat vstani in se sprehodi nekaj metrov!
  • Imej dobre odnose s prijatelji. Skupaj se smejte in se zanesite na druge: dobri prijatelji so preprosto nenadomestljivi in nam prinašajo daljšo življenjsko dobo. Obratno torej pomeni, da morajo osamljeni ljudje bolj paziti na svoje zdravje. Ameriška študija je prišla do rezultata, da je za naše zdravje enako, kot če pokadimo 15 cigaret dnevno ali smo alkoholiki ali pa če nimamo prijateljev. Prijateljstva so enako učinkovita kot telesno gibanje.
  • Jej temno grozdje! Rastlinska snov resveratrol, ki jo najdemo v temnem grozdju in tudi v malinah ali slivah, je pravi vrelec mladosti. Številne študije so dokazale, da upočasnjuje procese staranja in lahko ščiti tudi pred rakom in srčnimi obolenji. Zato jejte veliko temnega grozdja in si občasno privoščite kozarček vina ali dva. V biološko pridelanem grozdju je tudi veliko več te snovi kot v sortah, ki se škropijo.

Bo šlo? Ne dvomimo.

Preveri še, kako dobro (ali slabo) se starajo zvezdniki!