Poklon vitaminu D: Na sonce za dobro počutje!

Sonce in dobro počutje! To sta besedi, ki ju pozna vitamin D zelo dobro: prva vpliva nanj (sonce), on pa vpliva na drugo (dobro počutje)!

14. 12. 2011

Vitamin D je morda najbolj podcenjen vitamin med vsemi, v skupino nerazumljenih pa ga lahko postavim tik ob jajca - kar je ironično iz razloga, ker je ravno jajčni rumenjak eden redkih prehranskih virov tega vitamina.

In kot rečeno, na vitamin D vpliva tudi sonce!

"Ker pa tega ne moremo kupiti v trgovini s prehranskimi dopolnili, bi se mu bilo morda pametno nastaviti vsake toliko časa. In to brez zaščite s petimi različnimi kremami s petimi različnimi faktorji," je prepričan Mario Sambolec, bloger, prehranski strokovnjak in osebni trener fitnesa.

Pretirana sončna-fobija?

"To izjavo potrjujem z dejstvom, da je prav sonce (ultravijolični žarki) dejansko najboljši vir vitamina D, saj ga ob njegovi prisotnosti človeško telo tvori kar samo in to večinoma v zadovoljivih količinah. To informacijo so proizvajalci in trgovci sončnih krem v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, po vsej verjetnosti čisto po naključju spregledali," razmišlja Sambolec v svojem novem blogu in nadaljuje:

"Čakajte, mislim, da s prejšnjim stavkom nekaj ni v redu. No, kakorkoli že, sonce je postalo naš naslednji rumeni sovražnik, takoj za jajčnim rumenjakom, pred sovražniki pa seveda potrebujemo zaščito. Na žalost je močna 'zaščita', pred soncem v tem primeru, lahko za naše zdravje pogubna. Zakaj? Ker si ne želimo, da bi nas napadel rak. Kateri vitamin pa slovi po izjemno močnem proti-rakavem delovanju? Vitamin D! Kje pa dobimo vitamin D? Ja, na soncu. Očitno sem res nastavil dobro uganko, kajti tole je pa sedaj zmedlo še mene."

D pod Drobnogledom

Svojo lastno uganko je Mario Sambolec do konca razpletel kar v svojem blogu D kot Dobro počutje?, ki ti ga zelo toplo (skoraj tako kot sonce) priporočamo v branje ;)

sonce