Podrobno o potenju zaradi stresa

Potenje zaradi stresa lahko povzroči, da tvoja delovna oblačila smrdijo huje kot oprema za telovadbo. Izogni se neprijetnemu vonju v pisarni.

27. 5. 2013

Obstajata dve vrsti potenja

Navadno potenje 

Ko si sredi hude telovadbe (ali je 35 °C v senci), se potiš povsod. To je zaradi tega, ker je tvoje telo pokrito z milijoni ekrinih žlez , ki sproščajo pot, da bi ohladile telesno temperaturo. Medtem ko pot hlapi, se tvoje telo hladi.

Potenje zaradi stresa

Če se ti zaradi predstavitve v službi skorajda meša, tvoje apokrine žleze dobijo zagon. Ležijo na mestih z veliko lasnimi folikli (kot so pazduhe), sprožajo pa jih adrenalin in strah, bolečina, zaskrbljenost ... Te žleze lahko sprožijo do 30-krat več potu. So razvit obrambni sistem, katerega namen je, da druge ljudi drži na večji razdalji od tebe, in v sodobnem svetu deluje ravno obratno, kot si želiš!

Zakaj pot zaradi stresa tako smrdi

Smrad povzroča to, s čimer pot reagira. Medtem ko je navaden pot 99-odstotno zgrajen iz vode, je pot zaradi stresa mešanica beljakovin in maščob, ta mešanica pa je magnet za naravne bakterije telesa. Ko se srečajo, nastane eksplozija telesnega smradu.

3 načini, da boš vrnila nadzor nad potenjem

Ponovno nanesi dezodorant

Odziv na boj ali pobeg lahko traja ure in ure, zato imej v torbici majhen dezodorant, da boš obnovila nanos sredi dneva. Si še vedno prepotena? Uporabljati začni močnejši izdelek (glej našo tabelo spodaj).

Odplakni stres

Ko po norem dnevu prideš domov, takoj skoči pod prho, da boš bakterijsko mešanico odplaknila v lijak. (Antibakterijsko milo lahko pomaga.) Poskrbi tudi, da bodo tvoje podpazduhe vedno brez dlak.

Pametno se obleci

Blago, ki odvaja vlago (najboljši je bombaž), bo preprečilo potu, da bi se oklepal telesa. Odloči se za tem­ne barve – pot je manj opazen na barvah, kot sta črna ali mornars­ko modra.

Besedilo: Petra Arula