Podaljševanje trepalnic je lahko nevarno

Ameriška akademija za oftalmologijo je uradno posvarila pred umetnim podaljševanjem trepalnic, ker lahko poškoduje oči ali pa povzroči začasno ali celo trajno izgubo trepalnic.

9. 5. 2013

Katera ženska si ne želi dolge in bujne trepalnice? Prav zato so v zadnjih letih ponovno postale priljubljene umetne trepalnice, ki si jih marsikatera ženska prilepi, zato da so njene oči videti še bolj zapeljive in privlačne. Iz tega se je pozneje razvilo podaljševanje trepalnic - postopek, s katerim se med naravne trepalnice z lepilom prilepijo individualne sintetične ali naravne dlake, ki naj bi zdržale do pet tednov.

Podaljševanje trepalnic je v tujini prisotno že nekaj časa, pri nas pa postaja vedno bolj priljubljeno. Ženske se vedno bolj pogosto odločajo za podaljševanje trepalnic, še posebej, ker se s tem izogneš dnevnemu nanašanju in odstranjevanju maskare, ker so podaljški sami po sebi črni in dodatnega nanosa črnila ne potrebujejo.

Postopek je lahko nevaren

A kljub temu, da mnogi kozmetični saloni navajajo samo možno ''rahlo razdraženost očesne sluznice, ki po navadi hitro mine'' - strokovnjaki opozarjajo, da je postopek lahko zelo nevaren, saj lahko lepila, s katerimi se podaljški prilepijo, vsebujejo formaldehid - snov na katero je veliko ljudi alergičnih, a tega ne vedo.

''Tudi če nisi alergičen na formaldehid, lahko podaljški povzročijo okužbo imenovano madarosis (vejice izpadejo, trepalnični rob je gol - sprememba je najpogosteje posledica vnetja trepalnic, kemičnih ali kavstičnih poškodb),'' še pojasnjuje dr. Philip R. Razzuto.

Tudi Dr. Neda Shamie, izredna profesorica oftalmologije na inštitutu Doheny Eye v Kaliforniji, opozarja: '' Vsaka izpostavljenost roženice kemikalijam, lahko povzroči brazgotinjenje, draženje in infekcijo, zato takih postopkov ne priporočam.''

Torej, če si velikokrat privoščiš obisk kozemtičnega salona, kjer ti ponujajo tudi take storitve, je smiselno, da se dobro pozanimaš, kaj vsebujejo lepila, mogoče celo zahtevaš kakšen test na alergijo, pred tem pa preveriš, če imaš mogoče občutljivo sluznico in se s tem izogneš morebitnim težavam.