Počitniška lekarna

Na dopust vedno vzemi nekaj osnovnih pripomočkov, ki lahko rešijo nepredvidene zdravstvene tegobe.

16. 7. 2009

Proti slabosti: V primeru, da slabo prenašaš pot z avtomobilom, letalom ali ladjo, naj se v tvoji mini lekarni nahajajo tablete proti slabosti in bruhanju.

Proti bolečinam: Glavoboli in druge vrste bolečin ti lahko pokvarijo dopust, zato imej pri sebi analgetike, ki jih lahko dobiš v lekarni brez recepta.

Za zbijanje vročine: Antipiretik je zdravilo proti vročini, kupiš ga lahko v lekarni.

Proti alergijam: V kolikor imaš kakršno koli alergijo, obvezno v ročno prtljago zapakiraj antihistaminike. Prav ti lahko pridejo tudi v primeru, da se pojavi alergija na sonce – dandanes sploh ni več tako redka!

Proti pikom žuželk: Mazilo ali sprej za odganjanje mrčesa lahko prepreči najhujše, v kolikor pa te na dopustu piči katera od žuželk, imej pri roki mazilo za zmanjšanje otekline oziroma za blažitev srbečice.

V primeru prebavnih motenj: Želodčne težave, zaprtje in diareja so pogosti spremljevalci potovanj, zato imej v mini lekarni zdravila za te težave – proti zgagi, driski in kakšen čaj ali sirup proti zaprtju.

Dodatna oprema: Poleg zdravil s seboj vzemi tudi sredstvo za dezinfekcijo, sterilne gaze in povoje, obliže za manjše rane, majhne škarjice, pinceto in termometer ter kakšno mazilo za blažitev opečene kože.

Pravilno jih shrani

Preden vsa zdravila (v originalnih škatlicah in skupaj z navodili za uporabo!) shraniš v priročni torbici, preveri njihov rok uporabnosti. Mini lekarno v času dopusta hrani na hladnem, temnem in čim manj vlažnem mestu.