Po kateri barvi hrepeni tvoje telo?

Tvoje telo bo bolj zdravo, če bodo tvoji obroki pisani.

15. 10. 2012

Saj že veš, da moraš jesti zeleno. Toda kaj je z oranžno, vijoličasto in rdečo? Pigmenti, ki sadju in zelenjavi dajo barve (strokovnjaki jih imenujejo fitokemične snovi), delujejo kot antioksidanti, ki nevtralizirajo tiste molekule, ki škodujejo celicam ter lahko povzročijo težave s srcem in vidom. Ker ima vsaka barva drugačne dobre učinke, poišči barvo hrane glede na to, kaj tvoje telo potrebuje.

Oranžna in rumena

Želiš si odgnati prehlad.

Poleg tega, da so rumeni in oranžni plodovi narave bogati z vitaminom C, so tvoji najboljši viri karotenoidov, za katere je znano, da krepijo telesno odpornost.

Druge koristi: betakaroten se v vsem, razen v agrumih in ananasu, pretvarja v vitamin A, ki je potreben za dober vid in zdravo kožo.

Postrezi si: s pomarančami, grenivkami, breskvami, marelicami, ananasom, sladko koruzo, korenjem, bučo, sladkim krompirjem, papriko.

Vijoličasta

Želiš si poskrbeti za srce.

Vijoličaste hrane je v naravi zelo malo, a prav ta zmanjšuje bolezni srca in krepi spomin.

Druge koristi: antioksidanti v vijoličas­tem sadju in zelenjavi so dobri tudi za težave s krvnim obtokom, kot so mrzle roke in stopala ali razširjene vene.

Postrezi si: z robidami, borovnicami, grozdjem, figami, slivami, suhimi slivami, rozinami, jajčevci, rdečim zeljem.

Zelena

Želiš si zaščititi vid.

Temno zelena zelenjava je prehrambeni silak, ki skupaj z rumeno barvo filtrira odvečno svetlobo, ki lahko poškoduje oči, ter prepreči degenerativne procese na očeh in mrene.

Druge koristi: z zelenimi živili boš dobila tudi kalcij, železo in folno kislino, ki so pomembni za zdravje žensk.

Postrezi si: z zelenimi jabolki, kivijem, brokolijem, špinačo, grahom, beluši, avokadom.

Rdeča

Želiš si preprečiti okužbe srca.

Raziskave so pokazale, da jagodičevje v obliki sokov ali dodatkov pomaga preprečiti okužbe v sečilih, saj preprečuje bakterijam, da bi se prijele sten sečnice.

Druge koristi: paradižnik, guava, lubenice in rdeče grenivke so bogati z likopenom – antioksidantom, ki deluje proti raku, še posebno na prostati (to povej moškim svojega življenja).

Postrezi si: s češnjami, jagodami, malinami, rdečimi jabolki, rabarbaro, brusnicami, paradižnikom, paprikami, čilijem.

Ali je bela v redu?

Ja ... vendar le, ko gre za zelenjavo in začimbe.

Česen in čebula sta bogata z antiok­sidantom, ki je zdrav za srce, ingver je dober za prebavo, gobe pa vsebujejo betaglukane, ki krepijo imunski sistem.

Ne ... ko gre za žita

Beli kruh, testenine in riž imajo višji glikemični indeks, kar pomeni, da hitreje sproščajo energijo, medtem ko je v celih zrnih več vlaknin (ki so odlične za zdravo prebavo) in so vir ogljikovih hidratov, ki se počasi sproščajo, kar pomeni, da raven energije ostaja uravnovešena in si dalj časa sita.

Priredila: Petra Arula