Pet najpogostejših spolno prenosljivih bolezni

Preberi si, katere so najpogostejše spolno prenosljve bolezni, ki si jih 'podarjamo', če seksamo brez kondomov...

Pet najpogostejših spolno prenosljivih bolezni (foto: Chris Clinton, Blossom Berkofsky, Shutterstock) Chris Clinton, Blossom Berkofsky, Shutterstock
31. 7. 2012

Prof. dr. Mojca Matičič, dr. med., vodja ambulante za spolno prenosljive okužbe s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na UKC Ljubljana, opozarja na trenutno najpogostejše SPO-je, ki si jih 'podarjamo', če seksamo brez kondomov.

Pet najpogostejših je:

Genitalne bradavice

Povzroča jih humani virus pa­piloma, ki izgine šele po enem do dveh letih. Določeni sevi tega virusa pri ženskah skozi mnogo let okužbe lahko povzročijo nastanek raka na materničnem vratu, česar ženska običajno ne vidi in ne občuti.

Genitalni herpes

Pekoče in boleče mehurčke povzroča virus herpes simpleks, običajno tipa 2 (na ustnici pa tipa 1). Okužimo se ob nezaščitenem spolnem stiku z okuženo osebo, za katero ni nujno, da ima v tistem trenutku na spolovilu razjedo ali mehurčke (okužba z virusom namreč traja vse življenje, ni pa ves čas aktivna).

Klamidija

Nezdravljena okužba lahko povzroči resne zaplete in je najpogostejši vzrok za neplodnost žensk, povzroči pa lahko tudi zunajmaternično nosečnost, kronične bolečine v križu in spodnjem delu trebuha, vnetje sklepov in oči idr.

Gonoreja

Bakterija je tudi v Sloveniji že postala odporna proti zdravilom, zato Matičičeva predlaga nujen pregled pri ustreznem specialistu ob vsakem tveganju ali nepojasnjenem izcedku iz spolovila.

Sifilis

V zadnjem času prevladuje predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose (tudi) z moškimi.

Besedilo: Petra Arula, foto: Chris Clinton, Blossom Berkofsky, Shutterstock. Za pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo vsem sodelujočim, ki se zaradi specifičnosti članka ter zaupnih podatkov niso želeli izpostavljati, ter prof. dr. Mojci Matičič, dr. med., vodji ambulante za spolno prenosljive okužbe s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na UKC Ljubljana.