Ovrgli smo največje mite o raku dojk

Zdi se, kot da vsak dan slišimo o novih vzrokih in načinih, kako preprečiti, zdraviti ali pozdraviti raka prsi. Da boš že enkrat nehala biti pod stresom zaradi tega, preberi, kaj pravijo strokovnjaki.

Ovrgli smo največje mite o raku dojk (foto: shutterstock) shutterstock
16. 11. 2014

Rak dojke je, tako kot v večini razvitih držav, tudi v Sloveniji najpogostejša oblika raka med ženskami. Pri nas vsako leto zaradi njega umre okoli 400 žensk.

Nihče v moji družini ni imel raka dojke. To pomeni, da sem varna, kajne?

Ne povsem. Od vseh žensk z rakom dojke je le 13 odstotkov tistih, ki so v bližnjem sorodstvu (mati, hčerka ali sestra) z osebo, ki je zbolela za njim. To pomeni, da tveganje obstaja za VSE ženske. Zato je pomembno, da smo pozorne na svoje prsi in se seznanimo z njimi (glej ob strani: Dotakni se!).

Slišala sem, da je bolj verjetno, da dobiš raka dojke, če imaš veliko znamenj po koži. Ali je to res?

To je novo in neraziskano področje. Prve raziskave so pokazale določeno povezavo med znamenji in rakom dojke, pogostejše pa je pri ženskah pred menopavzo in mladimi ženskami. Vendar je treba opraviti več raziskav.

Kaj je zadnja beseda glede alkohola – ali lahko spijem svoj kozarček vina ali ne?

Veliko študij je pokazalo, da pitje alkohola zvišuje tveganje za raka dojke – in tveganje narašča s količino popitega alkohola. Če piješ, omeji količino na manj kot eno pijačo na dan in si zagotovi dovolj folne kisline, ki obnavlja celice in jo najdemo v pomarančah, listnati zeleni zelenjavi, kosmičih z dodatkom folne kisline in multivitaminih.

V prsih čutim bulo. Ali to pomeni, da imam raka dojke?

Najpogosteje te spremembe pri mladih ženskah niso znak za raka. Ne bodi povsem iz sebe, kljub temu pa čim prej obišči zdravnika, da bo bulo natančno pregledal.

Ali mi spanje v modrcu zvišuje tveganje za raka dojke?

Ne. Ni dokazov, ki bi to podpirali. Rak dojke se zgodi, ko pride do sprememb na celicah. Najpogostejše tveganje je preprosto to, da si ženska in se staraš.