Ortoreksija - nova oblika motnje hranjenja! Kako jo prepoznaš?

Si kdaj pomislila, da je zdrava prehrana lahko preveč zdrava?

Ortoreksija - nova oblika motnje hranjenja! Kako jo prepoznaš? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 3. 2018

Kaj je ortoreksija?

Ortoreksija je oblika motnje hranjenja, ki jo lahko prepoznamo kot obsedenost z zdravim prehranjevanjem. 

Je obsedenost s tem, da imaš vedno prav in vedno slediš pravemu prehranjevalnemu trendu. Ljudje z ortoreksijo se na vse pretege trudijo, da določene sestavine vključijo v svoj jedilnik, pa če bodo morali po njih na drugo stran mesta ali jih naročiti iz druge države. Pri tem jih žene strah, da se bo v nasprotnem primeru zgodilo nekaj zelo slabega.

Ena izmed prvih, ki je bila diagnosticirana z ortoreksijo, je bila blogerka Jordan Younger "The Blonge Vegan", ki je kmalu za tem pojasnila, zakaj se stroge diete ne drži več. V zadnjem letu je obsedenost z zdravo prehrano priznalo še mnogo drugih vplivnežev na tem področju.

Še vedno jo raziskujejo ...

Strokovnjaki s področja prehrane se še vedno soočajo z izzivi pri razumevanju te motnje, saj veliko posameznikov še ni bilo diagnosticiranih. Še vedno je vsi ne prepoznavajo, saj jo je zelo težko diagnosticirati. Klinična dietetičarka Renee McGregor je del skupine, ki si prizadeva ustvariti merila za diagnosticiranje ortoreksije.

"Težko je ustvariti točno merilo, saj se vedno znova pojavljajo novi wellness trendi, za katerimi se ljudje lahko skrivajo. Poleg tega je težko prepoznati, kdo postane z določenim trendom popolnoma obseden in kdo mu le sledi, ker resnično verjame, da mu bo koristil," je povedala za Graziadaily.

Do sedaj znani simptomi?

Druge motnje hranjenja imajo veliko bolj prepoznavne simptome. Anoreksijo in bulimijo prepoznamo po nenadni izguba teže ali bruhanju nekajkrat na teden itd. Zato sedaj poteka predvsem zbiranje podatkov o ortoreksiji, kar bo v prihodnosti olajšalo iskanje prepoznavnih simptomov. 

Zelo značilno je odstranjevanje določenih sestavin z jedilnika, kar se pokaže za dolgoročno škodljivo.

Veliko ljudi se po izgubi teže vrne k normalnemu prehranjevanju, pri otroreksiji pa vedno bolj vztrajajo pri izbiri "zdrave hrane". Taka obsedenost lahko otežuje tudi socializacijo, saj se začnejo izogibati družabnim dogodkom v strahu, da tam ne bo prave hrane (Kaj, če tam ne bodo imeli ekološko pridelanih jajc?!).

Čeprav se morda sliši nekoliko pretirano, pa to postaja vedno bolj pereč problem. Zdravo prehranjevanje lahko tako zavlada tvojemu celotnemu življenju.

Poskusi se držati pravila zmernosti!

Renee pojasnjuje, da je najbolje, da se držiš starodavnega pravila zmernosti. Problem se pojavi, ker navodila velikokrat narobe razumemo. Če nam zdravnik na primer svetuje, naj zmanjšamo uživanje sladkorja, to ne pomeni, da se mu moramo popolnoma odpovedati.

Prav tako svetuje, da vsega, kar vidiš na družbenih omrežjih ne jemlješ kot popolno resnico. Prehranjevalni trendi te z lahkoto posrkajo in vplivajo na tvoje mentalno zdravje, ne da bi se tega sploh zavedala.

Vir: Graziadaily.com

Fotografije: Profimedia

Preberi še: Zala Djuric Ribič razkrila (in celo pokazala FOTKO!), kdo je njen fant

Priporočamo tudi: VIDEO: Ali straniščno školjko na javnem stranišču vedno obložiš s papirjem? Nikar ne počni tega!