Opusti diete, začni hoditi na zmenke

Skrivnost privlačnega videza je povezana z našo samozavestjo. Povedali ti bomo, kako si jo okrepiš.

25. 1. 2007

Naš odnos do hrane je verjetno ena najbolj čustveno nabitih, zadovoljujočih in po drugi strani z občutki krivde prepletenih vezi. Vse od tistega dne, ko nas je mama prvič nagradila s piškotom, ker smo bile pridne, do trenutka, ko smo k sebi domov povabile prijateljico na čaj ali ko smo svojo žalost utapljale v čokoladi, je hrana prispodoba za vsa naša občutja.

Zato tudi ne preseneča, da se toliko ukvarjamo z njo – kar 70 odstotkov žensk priznava, da je neprestano na dieti. Diete so postale vroč predmet pogovora prav zaradi povezave, ki jo imajo z našo samozavestjo in samopodobo. Od trenutka, ko spoznamo, da vse, kar pojemo, vpliva na naš videz, hrana ni več samo gorivo, ki omogoča življenje, ampak postane naša zaveznica in sovražnica obenem.

Zaradi tega spoznanja začnemo o dietah razmišljati kot o čudežnemu sredstvu, ki nam lahko spremeni življenje. Toda na žalost nam prav to nenehno izmenjavanje obdobij, ko sledimo dietnim pravilom in potem, ko začnemo običajno jesti, zbija samozavest in kvari notranjo predstavo o nas samih.

Zakaj se potem sploh še trudimo? Ker si želimo občutka notranje moči, samozavesti, celo ženskosti, ki jo lahko prinese izguba odvečnih kilogramov. In kako je mogoče premagati bitko s hrano? Preprosto povedano moramo moč, s katero nas hrana drži v vajetih, prenesti na druga področja.

Ozavestiti moramo, da sta težavi, s katerima se moramo v resnici soočiti, drugje, v tem, kako vidimo sami sebe (samopodoba) in kako se cenimo (samospoštovanje). Ko nam uspe spremeniti svoje razmišljanje in začutimo, da smo vredni spremembe, postane zdravo prehranjevanje lažje.

Spodnjih pet nasvetov ti bo pomagalo stopiti na pot do dobrega zdravja in sreče, nato pa si preberi še o tem, kako sestaviš jedilnik, ki bo tvoje telo podprl s potrebno energijo in ti istočasno pomagal vzdrževati telesno težo, pri kateri se boš dobro počutila.

1 Vprašaj se, zakaj si želiš shujšati

Mnogo ljudi gleda na izgubljanje odvečne teže kot na odskočno desko za napredek na drugih življenjskih področjih; pogosto imajo vtis, da jim bo lažje dobiti novega partnerja ali najti boljšo službo, če bodo vitki. Toda ali lahko zmanjšanje telesne teže resnično prinese te spremembe?

Če si boš zadala cilj, da moraš doseči določeno težo ali velikost, potem pa ti tega ne bo uspelo uresničiti, se boš ob neuspehu počutila nesposobna doseči uspeh tudi na drugih področjih. Zato poskusi doživljati izgubljanje teže kot samostojen proces, ki ni povezan s tvojo osebnostjo.

2 Ne obsodi se na neuspeh že v osnovi

Neuspeh, ki ga doživiš, ko ne zmoreš več upoštevati strogih dietnih zahtev, je za samospoštovanje enako poguben kot čez hlače štrleč trebuh. Morda boš dejala, da nisi dovolj disciplinirana, vendar to ne drži povsem. Pravi razlog, zakaj so diete neuspešne, je, da imamo nerealne želje.

Naše predstave temeljijo na podobah teles drugih ljudi, ne pomislimo pa, da smo ljudje različno visoki ali da imamo drugačno telesno zgradbo. Enostavno nismo vsi blagoslovljeni z zgradbo in s podobo telesa, kakršno ima Naomi, zato moramo biti pri postavljanju ciljev realni.

3 Jej zmerno in zdravo

Sliši se samoumevno, pa vendar: če ti to uspe in če se boš poleg tega tudi gibala (na primer pol ure hitre hoje ali lahkotnega tekanja trikrat tedensko), ti ne more spodleteti – videti boš bolj zdrava in v svoji koži se boš dobro počutila. Zapomni si le to, da prenehaš jesti, ko začutiš, da si sita.

4 Omejevanje ne deluje

Bolj kot se boš trudila omejiti uživanje hrane, ki jo imaš rada, mikavnejša se ti bo zdela. V trenutku, ko čokolado uvrstiš na listo ‘prepovedanih’ jedi, se zapleteš v začaran krog, zato ne deli hrane na dobro in slabo. Jej vse, a vsega manj.

5 Skleni premirje s hrano

To ni lahko, toda potrudi se spremeniti svojo miselnost, da se dobro počutiš takrat, kadar se držiš diete, in da si poredna, če ješ. Na hrano ne glej kot na nagrado, prav tako ne jej zaradi ugodja. Če si vznemirjena ali zdolgočasena, počni kaj drugega (glej: Kako se izogneš premočni želji po hrani)

Glej na uro, ne na tehtnico

Ne gre za to, kaj poješ, ampak kdaj uživaš hrano. Razložili ti bomo, kakšen prehranjevalni ritem najbolj ugaja telesu. Izpuščanje jutranjega obroka in ‘basanje’ s pico pozno zvečer je navada, ki nedvomno slabo vpliva na razpoloženje in telesno zmogljivost. Lahko bi tudi rekli, da kaotično prehranjevanje, stroge shujševalne diete in obilni večerni obroki, ki upočasnijo presnovo in zmanjšajo raven energije, zmedejo našo notranjo uro.

Toda dobra novica je, da ko ugotoviš, kakšen je tvoj bioritem, lahko brez posebnega truda vzdržuješ težo, pri kateri se dobro počutiš. Vse, kar moraš storiti, je, da glavne obroke in vmesne prigrizke uživaš vsak dan ob istem času. Tako se bo tvoje telo naučilo, kdaj si zares lačna, in te ne bo opozarjalo, da je treba jesti, ko to ni potrebno. Poleg tega boš redkeje mislila na hrano, če boš jedla vsake tri do štiri ure.

Zajtrk za svežo energijo

Med spanjem se telo obnavlja, zato potrebuje v jutranjem času hrano, ki obnovi porabljene telesne zaloge. V opomin začne sproščati spojino, imenovano nevropeptid Y (NPY), ki vzbudi željo po ogljikovih hidratih. Raziskave so pokazale, da zajtrk, bogat z ogljikovimi hidrati , izboljša razpoloženje in koncentracijo ter zaustavi izločanje NPY, s čimer se zmanjša verjetnost, da bi nas sredi dopoldneva pograbila lakota.

Okoli pol enajste ure si raje privošči malico s sestavljenimi ogljikovimi hidrati, na primer jabolko. Sestavljeni ogljikovi hidrati sproščajo energijo počasi, zaradi česar ostaja raven inzulina in sladkorja v krvi na optimalni ravni v času, ko smo najbolj zbrani.

Uživaj med kosilom

Čas kosila je trenutek, ko je treba organizem podpreti z lahkim, a hranljivim obrokom, ki ne bo povzročil popoldanske dremavice in bo preprečil učinke galanina, kemične spojine, katere raven se dvigne v zgodnjih popoldanskih urah in poveča željo po mastni hrani.

Če boš zaužila obrok, sestavljen iz beljakovin, sestavljenih ogljikovih hidratov in malo kakovostne maščobe, ki jo najdemo v oreščkih, se ti bo lažje upreti želji, da bi namesto kosila posegla po piškotih. Dve uri po kosilu si lahko znova privoščiš malico iz sestavljenih ogljikovih hidratov, na primer žitno ploščico brez sladkorja, ki zagotavlja dolgo trajajočo energijo in daje občutek sitosti.

Večerja brez občutka krivde

Zmogljivost prebavil je največja med 7. in 8.30 zvečer. To je čas, da pojemo obrok, v katerega so vključena vsa osnovna hranila: beljakovine, sestavljeni ogljikovi hidrati in kakovostne maščobe. Tako uravnotežen obrok uredi hormone in napolni zaloge, ki so potrebne za nočno obnavljanje, po katerem se boš zjutraj počutila bolj sveža in polna energije.

Kako se izogneš premočni želji po hrani

Pred teboj je nekaj taktik, ki ti bodo pomagale odvrniti misli od hrane v različnih primerih.

Se zdiš sama sebi neprivlačna?

S predajanjem čipsu in čokoladi v velikanskih količinah ne boš pripomogla k izboljšanju mnenja o sebi. Imamo boljši predlog: obleci se v najljubša oblačila (tista, v katerih se vedno počutiš seksi), tudi kadar greš samo do trgovine po kruh. Zapeljiv odsev v izložbenem oknu ali občutek, da druge ženske občudujejo tvoj slog oblačenja, ti bo zagotovo dvignil samozavest.

Se dolgočasiš?

Hrana te ne bo rešila dolgočasja, vsaj ne za dolgo. Ko jemo, se zamotimo in le začasno pobegnemo od skrbi in težav. Raje si oglej film, vzemi v roke knjigo ali poljubi fanta. Počni vse drugo, samo ne posezi po hrani, da bi se bolje počutila. Hrepeniš po sladkem?

V resnici ne hrepeniš po tortici in rogljičkih z marmelado, ampak potrebuješ ples. Navij svojo najljubšo pesem do konca, dvigni roke vstran in se vrti okoli svoje osi, kot smo to počeli, ko smo bili majhni. Začuti ritem glasbe in si daj duška.

Če si v službi in ne bi rada, da si sodelavci mislijo, da se ti je utrgalo, si zapoj pesem v glavi, migaj z rameni in nežno udarjaj s stopali po tleh. Gibanje, čeprav neintenzivno, poživi krvni obtok in dvigne raven energije.

Si pod stresom?

S sladoledom ti ga ne bo uspelo obvladati. Namesto da se potolažiš s hrano, si nanesi na telo dišečo kremo in jo vtri v kožo z nežnimi gibi ali pa pobožaj mačka po kožuščku – dotikanje kože (ali dlake) pomirja in odpravi posledice stresa na najlažji možen način.

Potrebuješ premor? Ne posezi takoj po čokoladi, raje se odpravi ven. Pojdi na sprehod, kar bo spodbudilo tvojo desno polovico možganov, ki je odgovorna za ustvarjalno razmišljanje. Po hoji na svežem zraku se ne boš počutila le bolj živo, ampak boš tudi polna zamisli, kar te bo za nekaj časa odvrnilo od želje po grizljanju.

Si utrujena?

Pojdi spat, saj ti bo dremež dal več energije kot hrana. Če nisi v bližini svoje postelje, se umakni v kak miren kotiček. Počasi in enakomerno vdihni skozi nos in izdihni skozi usta. To ponovi dvajsetkrat. Tako telesu zagotoviš primerno količino kisika, kar ti bo zbistrilo glavo.

Si potrta?

Prisiliti se v smeh, čeprav ti po licih polzijo solze, je trik, s katerim je mogoče prelisičiti možgane, da se počutimo srečnejše. Izčrpana od dela? Namesto da sežeš v predal, v katerem ti nikoli ne zmanjka dobrot, si privošči premor. Izrabi ga za desetminutni telefonski pogovor ali odgovarjanje na elektronsko pošto, ki ti jo je prejšnji dan poslala prijateljica.

Resnična zgodba

Zanimiva izpoved o tem, kako vzljubiti svoje telo brez hujšanja.

Rebeka, 22-letna igralka, je pri šestnajstih letih v kratkem času pridobila precej kilogramov. Čeprav je bil porast njene teže normalni del odraščanja, se je svojih oblin zelo sramovala. “Svoje telo sem primerjala z drugimi dekleti in preizkusila vse mogoče shujševalne kure. Vendar sem se po njih samo še bolj zredila.

Ko sem bila pred štirimi meseci potrta, ker nisem mogla dobiti nobene vloge, sem se zatekla k mami. Povedala sem ji, kako nesrečno se počutim zaradi svoje postave in da nimam dovolj samozavesti, da bi na avdicijah, ko stojim ob vitkejših dekletih, pokazala vse svoje sposobnosti. Vlila mi je upanje, da lahko vse stvari spremenim, če hočem, vendar se bom najprej morala naučiti biti dobra do sebe.

Začela sem voditi dnevnik in si vanj zapisovati, kaj sem jedla ter kako sem se počutila pred in po jedi. S pomočjo teh informacij sem ugotovila, kako je moje razpoloženje povezano s hrano – opazila sem, da sem se na vsako zavrnitev odzvala tako, da sem posegla po čipsu in izpraznila kar nekaj vrečk, da bi se potolažila.

Branje dnevnika ob koncu dneva je pripomoglo k temu, da sem začela jesti v razumnejših količinah, kar je imelo za posledico postopno zmanjševanje teže. Še vedno jem enako hrano kot prej, vendar se z njo ne ‘bašem’ kar naprej. Vedno bo nekdo lepšega videza in vitkejše postave, vendar zdaj vem, da bo nekega dne razpisana imenitna vloga, ki mi bo pisana na kožo, in bom jaz tista, ki jo bo dobila.”

Jedilnik za dvig energije in sposobnosti

7.30 zajtrk

Kozarec nesladkanega pomarančnega soka; rezina melone; debel kos polnozrnatega kruha z lahkim skutnim namazom; kava ali zeliščni čaj.

10.30 zajtrk

75 g mešanega suhega sadja (rozine, brusnice, fige).

13.00 zajtrk

Mešana solata s piščancem in z gorčičnim prelivom; kos polnovrednega kruha; kozarček navadnega jogurta z manj maščobe.

15.30 zajtrk

Dva do trije hrustljavi rženi kruhki z nama zom iz tofuja.

19.30 večerja

Riba ali piščančje meso na žaru (ali pečeni sojini polpeti); kuhana zelenjava ali solata; kuhan krompir v lupini, tri žlice rjavega riža ali graham testenin; skodelica sadne solate z eksotičnimi sadeži ali nekaj koščkov čokolade z visokim deležem kakava; kozarec vina.

Slavne o svoji podobi

Beyoncé“Ko sem imela 17 let, sem se težko sprejemala, ker sem bila bolj okrogla od drugih deklet. Zdaj so mi moje obline všeč. Še vedno so mesta, ki bi jih spremenila, vendar sem s svojim videzom zadovoljna.”

Martine Mccutcheon

“Lepota ni povezana z vitkostjo. Najlepši so tisti ljudje, ki življenje zajemajo s polno žlico, okoli sebe oddajajo pozitivno energijo in dosegajo tisto, kar si želijo.”

Christy Turlington

“Svoje telo sem vzljubila, ker je čvrsto in gibčno, ne zaradi tega, kako je videti. Naša telesa si zaslužijo nego in naklonjenost, vendar ta ne sme prerasti v narcisoidnost.”

Amrak Zalokar

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri