Okuženi heroin

S Škotske poročajo, da so v heroinu ponovno našli antraks. Do zdaj naj bi umrlo že pet uporabnikov.

7. 1. 2010

Na Škotskem so pred kratkim odkrili pet novih primerov okužbe z antraksom (vraničnim prisadom) med uporabniki heroina, kar je skupno število primerov dvignilo na enajst.

Od vseh okuženih uporabnikov heroina jih je pet že umrlo, šest pa jih je še vedno na zdravljenju.

Na podlagi do sedaj zbranih podatkov in dokazov naj bi bil okužen heroin prisoten na celotnem območju Škotske.

Svarilo za celo Evropo

Kljub temu da gre za relativno majhno število ugotovljenih primerov okuženega heroina, najdenega na Škotskem, velja na možna tveganja opozoriti tudi uporabnike heroina drugod po Evropi in tudi v Sloveniji. Do tveganj okužbe lahko pride pri kakršnikoli uporabi okuženega heroina, ne zgolj pri injiciranju.

Matej Košir, direktor Inštituta za raziskave in razvoj 'Utrip', želi zato s tem javnim pozivom opozoriti vse uporabnike heroina, da naj bodo pozorni na morebitne znake okužbe, med katere spadajo zlasti izrazita rdečina in oteklina okoli mesta injiciranja, ali kakršnekoli druge znake resne okužbe, kot je npr. visoka vročina. V teh primerih morajo nujno takoj poiskati medicinsko pomoč.

Pa njihovi bližnji?

Z okuženim heroinom tvegajo predvsem njegovi uporabniki, zato je tveganje za morebitno okužbo pri splošni populaciji, vključno z ožjimi člani družine uporabnikov, zelo majhno. Antraks (vranični prisad) se zelo redko prenaša z osebe na osebo, poleg tega pa tudi ni nobenih dokazov za tveganje prenosa okužbe po zraku.

Več informacij:

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri