Okupacija hladilnika?

25. 7. 2007
Okupacija hladilnika?

Verjetno se ti je vsaj enkrat v življenju zgodilo, da si okupirala hladilnik in ga skoraj dobesedno izpraznila. Potem dobro poznaš mešanje okusov in iskanje tistega pravega grižljaja, ki bi zadovoljil tvojo željo …

Tukaj je nekaj nasvetov, ki te bodo obvarovali v tistih šibkih dneh, ko se ne boš mogla upreti nenehnemu odpiranju hladilnika in praznjenju njegove vsebine! Čas je za reševanje misije: napad na hladilnik.

Koliko je ura? Čas je za malico!

Izogibaj se preskakovanju obrokov, v vsakdanjo prehrano med glavnimi obroki raje uvedi zdrave prigrizke. Predvsem pa se izogibaj stradanju, saj zaradi lakote pade krvni sladkor in okrepi željo po sladkem – takrat obstaja večja verjetnost, da boš posegla po nezdravi hrani.

Naj bodo kompleksni!

Enostavne ogljikove hidrate raje zamenjaj za kompleksne, predvsem tiste z veliko vlakninami – to so polnozrnati izdelki. Torte, piškoti in sladkarije povzročijo sproščanje večjih količin inzulina v kri, ki v kratkem času povzroči še večjo željo po hrani!

Proteinska doza

Ne zanemari vsakodnevnega vnosa beljakovin in zdravih maščob, ki se prebavljajo veliko počasneje kot ogljikovi hidrati, zaradi česar boš dlje časa ostala sita.

Kavica tu in tam

Zmanjšaj vnos kofeina, ki spodbuja lakoto. Čeprav te ena skodelica kave nasiti za kakšno uro, ti kasneje apetit podivja.

Prekinjena rutina

Ne oziraj se na stare navade in začni novo prehranjevalno obdobje, ki ne bo odvisno od stresa, skrbi ali tolažilnega prenajedanja, v trenutkih, ko ti je hudo, ko se počutiš osamljeno ali ko zares nimaš početi nič drugega. Raje se drži vodila – 'Jem zato, da živim' kot 'Živim zato, da jem'!

Vse je dovoljeno

Nikar si ne postavljaj omejitev, katero hrano smeš in katero ne smeš jesti! Če so slaščice strogo prepovedane, ti bodo toliko bolj teknile – saj veš, kako sladke so vse stvari, ki so prepovedane! Dlje se jim boš upirala, bolj te bodo mikale. Zato si raje privošči majhen desert, ko ti bo zares zadišal, in to brez slabe vesti!

Mmm, kakšni okusi!

Jej počasi in z užitkom, uživaj v pogledu na hrano na lepo pripravljeni mizi, uživaj v vonju, ki ga vsebina na krožniku oddaja v prostor, nato pa predvsem uživaj v slastnem okusu med prežvekovanjem. Namesto na količino hrane se osredotoči na okus in jej tako zelo počasi, da bo vsak obrok trajal tako dolgo, da boš postala sita tudi z manjšo količino hrane na krožniku!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord