Okajena dekleta

Prav je, da stremimo k enakovrednemu in enakopravnemu položaju žensk in moških, a si ob tem ne gre zatiskati oči pred dejstvom, da enostavno nismo - in nikoli ne bomo – isti!

25. 10. 2009

Prav glede pitja alkohola smo moški in ženske v močno neenakopravnem položaju. In navkljub splošno razširjenemu mitu, tudi moški in ženske, ki so enako veliki in enako tehtajo, ne izkusijo enako učinke zaužitega alkohola.

Koncentracija alkohola v krvi

Raziskave kažejo, da na ženske alkohol močneje vpliva enostavno zato, ker njihova telesa vsebujejo več telesne maščobe kot moška. In ker maščobne blazinice, zaradi katerih so ženska telesa tako nežna, mehka in mično obla, ne absorbirajo alkohola, je koncentracija slednjega toliko višja v krvi. In ker imajo ženske tudi manj želodčnih encimov, ki razgrajujejo alkohol preden ta pride v krvni obtok, se po ženskem ožilju kmalu pretaka do 30% več alkohola kot v moškem krvnem krogotoku.

Iz malega raste veliko?

In ker velja, da so ženske tudi na splošno manjše in lažje od moških, koncentracija alkohola v krvi temu primerno le še narašča.

Zato, kadar spije povprečno velika ženska eno pivo, bo to imelo podoben učinek na telo, kot kadar bi povprečen moški spil dva piva. In če k temu dodamo še pogosto ‘naključje’, da povprečna ženska ravno tisti dan le malo je ali celo izpusti kakšen obrok, to učinek alkoholne pijače še poveča.

Na laž postavljen še en mit

In ko smo že pri tem, naj te vendarle ne prikrajšamo za tisto edino, malo, ‘dobro’ novico! Izkazalo se je namreč, da alkohol v resnici ne redi! Nasprotno! Raziskave so pokazale celo, da večina žensk zaradi pitja alkohola celo nekoliko shujša.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri