Hitro preveri, če imaš takšen pekač doma tudi ti, saj so med testom zaznali, da se med peko iz njih sproščajo kemikalije. 😳
Evropska potrošniška organizacija skupaj s članicami bruseljske odločevalce poziva k pripravi zaščitnih ukrepov za silikon in druge materiale, s katerimi bi potrošnike zaščitili pred nezaželenimi onesnaževalci hrane.
Test silikonskih pekačev je pokazal, da ti piškotom in tortam lahko dodajo neželene snovi.
Poziv so podkrepili z analizo 44 vzorcev silikonskih pekačev, med katerimi jih je bilo le sedem (oziroma 16 odstotkov) popolnoma varnih za uporabo. Pri desetih izdelkih so med testom zaznali prehajanje škodljivih snovi v večjih količinah, zato niso primerni za večkratno uporabo pri visokih temperaturah.
Rezultati testa so prosto dostopni tukaj.
Skrajni čas je, da zakonodaja zaščiti potrošnike.
Evropska potrošniška organizacija skupaj s svojimi članicami, med katerimi je tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), poziva EU, naj ponovno razmisli o svoji zakonodaji o materialih, ki prihajajo v stik z živili, in bolje poskrbi za zaščito potrošnikov.
Kemikalije se kopičijo v našem telesu in naravi in za številne si ne predstavljamo natančno, kakšne dolgoročne posledice prinašajo, opozarjajo pri ZPS.
Tudi aktualen test silikonskih pekačev potrjuje, da lahko škodljive kemikalije v naše telo prehajajo iz najrazličnejših izdelkov. Potrošniške organizacije so že pripravile priporočila oblikovalcem politike.
Nasveti ob uporabi silikonskih pekačev:
Silikonski material ni inerten, zato pri ZPS priporočajo, da ga ne uporabljaš vsak dan. Če pa že, pa ob uporabi nujno upoštevaj najvišjo temperaturo in nekaj dodatnih nasvetov.
- Pred prvo uporabo pekača naredi "začetni izdelek". Pripravi mešanico moke, vode in olja, jo speci in potem zavrzi.
- Pekač postavi v ogreto pečico (ne v hladno) in vsaj pet centimetrov od vrha in sten pečice.
- Pekača ne segrevaj neposredno na ognju ali drugih virih toplote (plošče, plameni, žari, steklokeramika ...).
- Ne uporabljaj žara.
- Izogibaj se uporabi noža in drugih ostrih predmetov.
- Pekača ne pomivaj z agresivnim detergentom, uporabi nevtralnega.
- Hrano z velikim deležem maščobe v pekaču pripravljaj pri nižji temperaturi od dovoljene.
- Na splošno, tudi zaradi nastajanja rakotvornega akrilamida, priporočamo, da jedi v pečici pripravljaš pri temperaturi, nižji od 170 °C.
Preberi več na Metropolitan.si
Fotografije: Profimedia
Če želiš, da tvoj kruh ostane čim dlje SVEŽ, ga shranjuj V TEM (ne, NE govorimo o leseni škatli)
Novo na Metroplay: Karin Velikonja | Slovenka, ki je odprla prvi holistični studio v Evropi